Претрага
[rstr_selector]

Републичка планинарска акција у недељу на Јелици

За ову планинарску акцију су планиране две стазе – дужине 15 и 10 километара. Обе крећу и завршавају се код манастира Јежевица, а одабране се у складу са кондицијом и физичком спремношћу учесника.

Планинарско друштво Каблар организује у недељу, 2. априла Републичку планинарску акцију на обронцима Јелице. Акција ће окупити планинаре из целе Србије, а организује се са циљем афирмације ове планине која је, по речима Александра Бараћа, председника Планинарског друштва „Каблар”, неоправдано запостављена.

Учесницима манифестације ће на располагању бити две стазе које су одабране у складу са њиховом кондицијом и физичком спремношћу, објашњава саговорник.

– Чињеница је да је Јелица један бисер природе који је слабо посећен, а као дестинација је запостављена у односу на Овчар и Каблар. Стога смо за ову акцију планирали две стазе. Једну у дужини од 15 и другу у дужини од 10 километара. Стазе су кружне и крећу од манастира Јежевица где се и завршавају. Ова дужа стаза је еко-стаза коју су пре четири године трасирале жене из Удружења „Евгенија” из Јежевице, уз помоћ Планинарског друштва. То је једна пријатна шетња обронцима Јелице, уз излазак на Црну стену, врх планине Јелице одакле се пружа предиван поглед на Драгачево. Две опције смо понудили како би учесници који нису активни планинари и који се не баве неком физичком активношћу која би им дала довољно снаге и енергије за ових 15 километара, скратили стазу и провели време у пријатној шетњи неких 10-ак километара.

Отварање манифестације је испред Месне заједнице у Јежевици. За оне који су заинтересовани да учествују у овој планинарској акцији, организован је превоз од локомотиве испред Железничке станице у Чачку, каже Бараћ, али напомиње да је пријава учешћа обавезна.

– Организован је превоз из Чачка у недељу у 8 сати, од локомотиве испред Железничке станице, али само за оне који се претходно пријаве на бројеве телефона који су објављени на сајту Планинарског друштва. Планинари се у Јежевици окупљају између 8.30 и 9 сати. У 9 сати је планирано свечано отварање када креће шетња. Повратак на почетну тачку је око 15-16 часова, након чега ће бити организовано дружење, подела захвалница и сумирање резултата. Жене из Јежевице ће нас послужити специјалитетима из свог краја, што ће бити још један добар повод за дружење.

 

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *