[rstr_selector]

Sajtovi čačanskih gradskih preduzeća nisu u službi građana

Među informatičkim poznavaocima postoji nepisano pravilo da onaj koga nema na internetu, kao i da ne postoji. Web sajt je postao ogledalo svake firme, ustanove, institucije. Pored svojih brojnih funkcija, sajt građanima daje i mogućnost modernog servisa.

Mnogi gradovi i opštine imaju elektronske uslužne centre koji njihovim građanima omogućavaju bržu i jednostavniju komunikaciju sa svim gradskim službama. U pojedinim gradskim i opštinskim upravama je moguće elektronski zakazati venčanje, izvršiti uvid u biračke spiskove, dobiti sve izvode iz matičnih knjiga,  uverenja o državljanstvu, pa čak i promeniti ime.

Putem internet-servisa mogu se dobiti informacije iz oblasti rada inspekcijskih službi, a elektronski se mogu podnositi i prijave. Građani iz svojih kancelarija i domova mogu registrovati firmu i pratiti sve promene u vezi poreza. Elektronski se mogu dobiti i informacije iz oblasti izgradnje i legalizacije i boračko-invalidske zaštite. Putem interneta mogu se podneti zahtevi za uverenja za dečije dodatke, studentske kredite, domove, za posedovne listove i kopije planova. Ova pogodnost građanima je dostupna nakon jednog odlaska na šalter, gde oni dobijaju takozvani „lični identifikacioni broj“ i šifru, sa kojima dobijaju pristup traženim informacijama. Naravno, sve ovo se odnosi na pojedine gradove u Srbiji, ali ne i za Čačak.

U Čačku je situacija daleko drugačija. Na sajtovima gradskih javnih preduzeća i ustanova građani mogu dobiti početne informacije o istorijatu firme, kontakt telefone službi i saznanje o uslugama koje nude. Većini sajtovi služe da javnosti prezentuju mesečne i godišnje izveštaje, iste one koje podnose i osnivaču. Ako se ne računa usluga elektronskog bankarstva, Čačani u većini gradskih javnih preduzeća sve poslove i dalje završavaju na šalteru.

Zanimljivo je da je informacijama najsiromašniji sajt strateškog JP „Gradac“ koje ove godine raspolaže budžetom od  471.700.000 dinara. Njihova jedina transparentnost ogleda se u mesečnim izveštajima, tako da se u poslednjem, za prvu polovinu jula, jasno vidi da su utrošili 194.322.517 dinara. O servisu za građane nema ni govora.

Od svih sajtova gradskih preduzeća, daleko najoskudniji je sajt Parking servisa, na kome nema ni broja telefona ove firme. Na sajtu  „Komunalca“, stranica na kojoj građani treba da se informišu o cenama usluga je još uvek „u pripremi“.

Ni sajt grada nije srećnije uređen. Informacije se ne ažuriraju svakodnevno, a o tome najbolje svedoči početna strana sajta grada. U dnu, početne, ali i svake naredne stranice, stoji telefonski broj centrale Gradske uprave (224-024) koji, ako ga potovete zvoni, ali se sa druge strane niko se ne javlja jer godinama nije u funkciji.

Ipak, treba istaći da u Čačku postoje i sajtovi pojedinih budžetskih firmi koji su vrlo kvalitetni i na kojima posetioci mogu pronaći većinu potrebnih informacija. Reč je o ustanovama kulture. Među njima prednjače sajt Narodnog muzeja i Galerije, a po sadržaju i izgledu ne zaostaju ni sajt čačanske Biblioteke i Arhiva.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести