Претрага
[rstr_selector]

Sanacija deponije Prelići očekuje se na proleće

Radovi na sanaciji i rekultivaciji deponije Prelići trebalo bi da počnu u martu. Tender za izbor izvođača radova je raspisan i očekuje se da bude okončan krajem februara, a predviđeno je da radovi budu podeljeni u dve faze, kaže Mirjana Đoković, pomoćnica gradonačelnika Čačka za ekologiju i zaštitu životne sredine.

– Mi smo ceo taj teren od 12 hektara podelili u dve zone. U prvoj zoni je debljina sloja gde se nalazi komunalni otpad visine do četiri metra i tu treba da se sprovede takozvano ubrzano kontrolisano otplinjavanje nakon čega će se pristupiti rekultivaciji te zone. To se odnosi na navlačenje kvalitetne zemlje da bi to postala jedna čvrsta lokacija jer preko nje treba da pređe saobraćajnica koja će se graditi od ulaza na transferstanicu preko Ateničke reke koja će voditi ka budućem postrojenju za otpadne vode. Ta prva zona je niža, dok je druga mnogo viša.

Moguća prenamena predviđenog prostora od 12 hektara

U drugoj zoni komunalni otpad se nalazi na visini od 10 metara, kaže Mirjana Đoković i navodi da je potrebno mnogo više vremena da se izvrši evakuacija deponijskog gasa.

– Zbog toga je odabrano spaljivanje na baklji koje će se vršiti uz pomoć postojećih i novih biotrnova koji treba tu da se stave. Spaljivanje na baklji je vrsta termičkog tretmana u kontrolisanim uslovima temperature i pritiska. Tretman započinje postavljanjem sistema za sakupljanje gasa iz tela smetlišta i to će malo duže potrajati, zato i jeste skuplja varijanta, ali mi smo morali da krenemo od prve zone jer tako nalaže idejni projekat. Dobro je to što će tih 12 hektara grad Čačak kasnije moći da koristi u bilo koju svrhu za koju se bude opredelilo gradsko rukovodstvo. Moći će da se izvrši prenamena tog prostora i on može da bude mnogo korisniji nego što je sada, navodi Mirjana Đoković.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *