[rstr_selector]
Foto: Dženarika Info

Saobraćaj umeren, bez čekanja na graničnim prelazima

Stanje na putevima

Badnja noć je na putevima u Srbiji protekla mirno bez zastoja i vanrednih prekida, a i Božićnog jutra, vozila gotovo da nema na autoputevima i važnijim, odnosno frekventnim pravcima. Bez obzira što je u saobraćaju manji broj vozila, onima koji kreću na put savetuje se oprez, jer slabe snežne padavine na području Pirota i Dimitrovgrada usporavaju saobraćaj, a umeren sneg pada na području Sjenice i donosi zimske uslove vožnje. Zbog kiše koja je juče padala kolovozi su mestimično vlažni, vidljivost je zbog magle pored reka i u kotlinama smanjena, a na putevima kroz stenske useke učestala je opasnost od odrona. Na mostovima, nadvožnjacima, kroz tunele ili preko planinskih prevoja postoji mogućnost pojave poledice. Prilazi Kopaoniku, Tari, Zlatiboru, Divčibarama, Goču, Staroj Planini i Vlasini su prohodni, s tim što se ka Divčibarama koristi obilazni put preko Valjeva i Kaone.
Bez zadržavanja se prolazi na naplatnim rampama, a na putničkim terminalima naših graničnih prelaza trenutno nema zadržavanja, ali se povremeno veći broj vozila očekuje na prelazima sa Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom što može doneti čekanja između 30 i 60 minuta na frekventnijim prelazima sa ovim zemljama.
Već od drugog dana Božića na graničnim prelazima se očekuje promenljivo vreme zadržavanja na pojedinim prelazima, a u cilju bržeg prolaska na graničnim prelazima sa Mađarskom i rasterećenja Horgoša i Kelebije, granični prelaz Bački Vinogradi radi od 7 do 22 časa, dok je prelaz Bajmok otvoren od 7 sati do ponoći.

Vremenska prognoza

Na Božić će u većem delu zemlje biti umereno do potpuno oblačno vreme, ponegde sa slabom kišom i susnežicom, a u brdsko-planinskim predelima sa snegom. Na severu i zapadu će tokom većeg dela dana biti pretežno sunčano. Uveče se očekuje jače naoblačenje, a tokom noći širom Srbije slab sneg. Jutarnja temperatura od -4 na severozapadu do 4 stepena na istoku, najviša dnevna od 2 do 5, na istoku oko 9 stepeni.
U Čačku će danas biti promenljivo oblačno i uglavnom suvo vreme. Jutarnja temperatura biće oko 1, a najviša dnevna do 4 stepena.

Bioprognoza

Očekivane biometeorološke prilike mogu izazvati uobičajene tegobe kod hronično obolelih. Oprez se savetuje srčanim i cerebrovaskularnim bolesnicima. Meteoropatske reakcije su moguće u vidu reumatskih bolova i neraspoloženja. Povećana koncentracija se i dalјe preporučuje učesnicima u saobraćaju.

Поделите вести