Претрага
[rstr_selector]

Šest miliona dinara za vantelesnu oplodnju

Ove godine za vantelesnu oplodnju iz budžeta Čačka je izdvojeno šest miliona dinara, a sredstva koja se parovima budu dodeljivala ne mogu biti veća od 300.000.

Od 2010. godine kada je čačanska lokalna samouprava počela da finansira vantelesnu oplodnju, ovaj vid subvencije je iskoristilo više od 70 parova.

Slavica Karanac, načelnica Gradske uprave za stručne poslove, kaže da ove godine za parove nema ograničenja u broju pokušaja vantelesne oplodnje, a ova sredstva će moći da dobiju i majke starije od 40 godina.

– Iznos pomoći ove godine je maksimalnih 300.000 dinara po paru i isplaćivaće se jednokratno prema profakruti zdravstvene ustanove koja vrši vantelesnu oplodnju. Međutim, ukoliko je iznos na računu niži od cifre koju daje grad, parovima će biti isplaćen taj iznos. Lokalna samouprava je svojim pravilnikom parovima dao šira prava u odnosu na prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja. Republički fond finansira dva pokušaja veštačke oplodnje, dok gradska odluka koja reguliše ovu oblast, tih ograničenja nema, a isto važi i kada su godine u pitanju – rekla je Slavica Karanac, ističući da parovi sami biraju zdravstvenu ustanovu u kojoj će vršiti vantelesnu oplodnju.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести