[rstr_selector]

Šetnjom do vrha Kablara Čačani sutra obeležavaju „Dan pešačenja u Srbiji“

Planinarsko društvo „Kablar” sutra organizuje akciju kojom će obeležiti dan kada je, pre 23 godine, prvi put organizovana Velika planinska trka, uspon na vrh Kablara. Akcija je zamišljena kao organizovana šetnja sa vodičem, a istovremeno je deo zajedničke Republičke akcije „Dan pešačenja u Srbiji” koja se tog dana obeležava u celoj zemlji.

Aleksandar Barać, predsednik Planinarskog društva „Kablar”, kaže da će planinari i ljubitelji prirode do vrha Kablara i nazad moći da stignu stazama koje su je namenjene svim uzrastima i kondicionim sposobnostima. Za one koji nisu u mogućnosti da toliko pešače, osmišljena je kraća staza.

Za sve koji nisu spremni za šetnju do vrha Kablara organizovana je poseta manastirima

– Polazak je ujutru redovnom linijom voza u 05:50 sa železničke stanice u Čačku, gde je potrebno doći barem 20 minuta ranije zbog pripreme. Ko ne želi vozom, može doći sopstvenim prevozom u Ovčar Banju do 08:30 kada će početi akcija. Nakon otvaranja manifestacije idemo stazom broj 3 koja je vrlo lagana, na vrhu Kablara se zadržavamo oko pola sata, a onda se vraćamo stazom broj 4. Ta staza je namenjena svim starosnim dobima. Za sve one koji ne mogu da pešače 11 kilometara pripremili smo drugu stazu, odnosno posetu manastirima Blagoveštenje i Ilinje. Svi koji budu raspoloženi za to, mogu doći u 12.00 sati u Ovčar Banju, kaže Barać.

Prema njegovim rečima, u školi u Ovčar Banji biće organizovano druženje na kojem će se služiti planinarski pasulj, a nakon toga, u 17:20 biće organizovan povratak redovnom linijom voza.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *