Претрага
[rstr_selector]

Sjenica i dalje bez vode

U Sjenici je i dalje na snazi vanredna situacija proglašena pre mesec dana zbog problema sa vodosnabdevanjem. Mikailo Kaličanin, zamenik predsednika sjeničke opštine, kaže da je situacija i dalje najkritičnija na području Pešterske visoravni i to u Giljevi. Građani se vodom snabdevaju iz cisterni, a situacija se nije ni malo popravila u odnosu na prethodni period, s obzirom na to da nije bilo kiše. Kaličanin kaže da su počeli radovi na rekonstrukciji pešterskog vodovoda, ali da su i obustavljeni jer nisu pribavljene odgovarajuće dozvole za gradnju.

– Taj vodovod je dug 82 kilometra i nadam se da će dozvole uskoro stići i da će rekonstrukcija biti nastavljena. Time bismo rešili veliki problem kao što smo to već učinili u Crvskom. Do njihovog rezervoara smo sproveli crevo upravo iz pešterskog vodovoda i oni sada dobijaju vodu prirodnim padom. Lokalna samouprava pokušava na sve načine da pomogne stanovništvu, ali problem i dalje ima 300 do 400 domaćinstava, kaže Kaličanin.

Žedne su i životinje

Zamenik predsednika opštine Sjenica naglašava da Giljeva nema nikakav prirodni izvor vode.

– Oni nemaju bunare, reke, potoke ili izvore, ništa od toga. Tokom cele godine skupljaju kišnicu i sneg i to je jedina voda koju oni troše i time napajaju 1.000 grla stoke. Jer u Giljevi stoku ne napasa samo lokalno stanovništvo, nego i meštani okolnih sela. Sva voda koju su skupili do sada je potrošena, a nove nema jer nema padavina. Tamo je zaista najveći problem, zaključio je Kaličanin.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *