[rstr_selector]

,,Sjenička kuća” kao čuvar tradicije pešterskog kraja

Radovi na izgradnji turističkog kompleska „Sjenička kuća”, počeli su 2018. godine. Objekat će predstavljati repliku tradicionalne sjeničke kuće s kraja 19. veka, a po rečima Mihaila Tripkovića, direktora Turističke organizacije Sjenica, druga faza radova je pri kraju. Nakon toga sledi opremanje enterijera i otkup eksponata.
– Okončavaju se radovi na drugoj fazi izgradnje objekta, a u pitanju su završni građevinski radovi. Nakon toga nam preostaje uređenje objekta, odnosno da se enterijer prilagodi projektu i cilju izgradnje jednog ovakvog objekta. To bi podrazumevalo opremanje dve prostorije koje bi predstavljale Sjenicu s kraja 19. veka, odnosno repliku bošnjačke i srpske kuće s kraja 19. veka sa kompletnim enterijerom iz tog perioda. To će zahtevati i otkup nekih eksponata iz tog vremena – počev od ćilima, starih kredenaca i ostalog, što ćemo pokušati da obezbedimo kroz neki javni poziv. Govorim o postavci gostinske sobe s kraja 19. veka koja bi predstavila tu multikulturalnost našeg kraja. Treba da završimo i jedan prostor koji je predviđen za galerijsku postavku, a predviđen je i deo za muzejski depo i za suvenirnicu na oko 200 kvadrata koji se praktično nalazi u zemlji. To je zapravo podrum, golim oko nevidljiv, ali funkcionalan i upotrebljiv.
Prvi i najveći prostor u prizemlju objekta, s obzirom na to da objekat ima tri etaže, bio je predviđen za postavku etno restorana, a da li će se to privesti nameni još uvek nismo sigurni, jer je opremanje takvog prostora prilično skupo. S obzirom na to da je došlo do promene opštinskog rukovodstva, ipak se nadam da će ciljevi ostati isti što se tiče razvoja turizma i radova na izgradnji ,,Sjeničke kuće”.

Turistima najatraktivniji meandri Uvca

Sjeničko, odnosno Uvačko jezero, sa prelepim meandrima i Peštersko polje kao Specijalni rezervat prirode, privukli su tokom leta veliki broj posetilaca.
– U ovoj godini su prednjačile posete turista Sjeničkom jezeru, odnosno meandrima Uvca, a druga destinacija po broju poseta je Peštersko polje, Specijalni rezervat prirode. Ono predstavlja poslednju tresavu na području Balkana. Sve ostale su ljudskim delovanjem devastirane i uništene, a mi imamo tu prednost, iako čudno zvuči jer smo bili retko naseljeni i zaboravljeni od svih, da nismo uništili jedno planinsko tresetište. Tu živi i gnezdi se preko 180 vrsta ptica od kojih su mnoge na crvenoj listi, odnosno zaštićene su kako po našem zakonodavstvu, tako i prema međunarodnim ugovorima, kaže Tripković.

Domaće turističke organizacije su već počele sa predstavljanjem ponude za predstojeću zimsku sezonu, a Mihailo Tripković ističe da je sjenički ski centar ,,Žari”, sa svojim sadržajima jedan je od najatraktivnijih na Balkanu.
– Imamo izgrađen ski centar Žari koji je opremljen alpskom i biatlon stazom, tako da se može koristiti za pripreme reprezentacija – kako naše zemlje tako i zemalja iz okruženja, koje ga zapravo već aktivno i koriste. Prvi objekat sa takvim karakteristikama i takvim mikroklimatom je u Bugarskoj, a ostale zemlje Balkana nemaju takve sadržaje. U narednom periodu ćemo raditi na afirmaciji i promovisanju takvih sadržaja i pokušaćemo da privučemo što veći broj turista i onih koji bave sportom, bez obzira da li rekreativno ili profesionalno, istakao je direktor Turističke organizacije Sjenica.

 

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *