[rstr_selector]

Škola u Slatini radi na uštedi energije

Osnovna škola „Branislav Petrović“ u Slatini jedna je od škola u kojoj su u toku radovi na sređivanju fasade. Na staroj školskoj zgradi biće ugrađena izolacija što, prema rečima Lazara Čikiriza, direktora škole, treba da doprinese uštedi energije. Projekat finansira grad Čačak, a Čikiriz kaže da očekuje da će radovi biti zavrešni do kraja oktobra.

–  Pre nekoliko godina smo zamenili staru stolariju, a sada se izvode radovi na uređenju fasade na delu stare školske zgrade. Pored toga što želimo da objekat izgleda lepo i uređeno, ovi radovi treba da doprinesu i uštedi energije. Uradićemo kompletnu izolaciju, odnosno „utopljavanje“ objekta. Vrednost radova je oko milion dinara, rekao je Lazar Čikiriz. On je dodao da su u ovaj projekat uključene i druge škole, pa se radovi slične vrste izvode u još nekoliko škola na teritoriji Čačka.

U planu uvođenje grejanja na gas

Još jedan način uštede energije je uvođenje grejanja na gas u školi, kaže direktor. To je razlog da se škola u skorije vreme priključi na taj energent kako bi se  smanjila i emisija štetnih gasova.
– U planu nam je da školu u neko dogledno vreme priključimo na taj energent iz više razloga. Neki pokazatelji govore da je grejanje na gas ekonomično jer se objekti mnogo brže mogu zagrejati. Taj projekat tek treba da radimo, nadam se uskoro, rekao je Lazar Čikiriz.

Aktivni i u projektima preduzetničkog učenja

Osnovna škola „Branislav Petrović“ u Slatini, jedna je od tri škole sa teritorije Republike Srbije koja učestvuje na projektu SEECEL-a, centra za preduzetničko učenje Jugoistočne Evrope. Kako navodi Lazar Čikiriz, direktor ove škole, sredinom oktobra u Šibeniku  će se održati kamp na kome će učešće uzeti osam zemalja jugoistočne evrope. Projekat je finansiran sredstvima SEECEL-a, a ima za cilj promociju preduzetništva sa posebnim naglaskom na učenje o njemu od najranije dobi.Pored ove škole, iz Moravičkog okruga na ovom projektu učestvuju i osnovne škole „Milinko Kušić“ iz Ivanjice i „Milan Blagojević“ iz Lučana.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *