[rstr_selector]

Slikanje u opancima, nova atrakcija Vrnjačke Banje

Po uzoru na Holandiju gde gotovo u svakom mestu možete da se slikate u džinovskim klompama, u Vrnjačkoj Banji su odlučili da džinovske opanke postave na glavnu promenadu gde gosti mogu da se slikaju u njima.

Holandija je zemlja lala, klompi, piva, sira, vetrenjača, dvoraca, tolerancije i perfekcije.

Po uzoru na Holanđane u Vrnjačkoj Banji holandske manire počeli su da primenjuju počev od tradicionalne srpske obuće. Na ovaj korak Vrnjčani su se odlučili kako bi njihovi gosti iz ovog mesta poneli još jednu u nizu živopisnih fotografija.

Ivan Trifunović, direktor lokalne Turističke organizacije, rekao je da je postavljanje džinsovskog opanka na banjsku promenadu samo prva faza uređenja ovog prostora koji će prema njegovim najavama uskoro dobiti i brojne male table sa putokazima na kojima će biti ispisana kilimetraža od Vrnjačke Banje do velikih svetskih metropola.

Opanak na promenadi ovog vodećeg turističkog centra u Srbiji, nije slučajno pronašao centralno mesto na šetalištu jer tadicija izrade opanka u Vrnjačkoj Banji datira od davnina. Po ovom zanatu Vrnjci su i dobili ime. Grčki istočari u srednjem veku boravili su na planini Goč i pravili obuću od neštavljene kože. Najvažnija etapa pri njihovoj izradi naziva se „vrnčanje“ tako da su ljudi koji su to radili nazivani Vrnjčanima, a mesto Vrnjci.

Inače u Vrnjačkoj Banji nalazi se i najveći opanak na svetu. Napravio ga je opančar Slavko Strugarević od deset volujskih koža. Opanak je dugačak tri metra i 20 santimetara što odgovara cipeli broj 450.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *