Претрага
[rstr_selector]

Služba za transfuziju krvi ostaje u Opštoj bolnici u Užicu

Novi Zakon o transfuzijskoj medicini predvideo je samo četiri ovlašćene transfuziološke ustanove na teritoriji Srbije i to u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, a time bi Služba za transfuziju u Opštoj bolnici u Užicu postala bolnička banka krvi. Tome su se oštro usprotivili predstavnici Saveta za zdravlje grada Užica, udruženja dobrovoljnih davlaca krvi, kao i  menadžment užičke Opšte bolnice i Zdravstvenog centra zbog rizika od nedostatka krvi za potrebe velikog broja stanovnika Zlatiborskog okruga. Vidoje Drndarević, predsednik Saveta za zdravlje grada Užica, kaže da je rešenje pronađeno bez izmene novog zakona.

– Postoje specifičnosti Zlatiborskog okruga koji opslužuje služba za transfuziju Opšte bolnice u Užicu zbog toga što je Zlatiborski okrug teritorijalno najveći u Republici Srbiji, to je jedna stvar, a druga stvar je da transfuzija u Užicu, pored Opšte bolnice u Užicu, opslužuje krvlju i krvnim komponentama i bolnice u Priboju i Prijepolju koje su udaljene od Užica dva do dva i po sata vožnje putničkim vozilom kada su najpovoljniji i najoptimalniji uslovi. Imajući sve to u vidu, mi smo se potrudili da zajedno pronađemo rešenje u okviru postojećeg Zakona o transfuzijskoj medicini, tako da će Služba za transfuziju u Užicu nastaviti sa radom kao sub jedinica Instituta za transfuziju iz Beograda, dok se ne formira centar za transfuziju u Kragujevcu. To je urađeno u saradnji sa davalaštvom, odnosno Udruženjima dobrovoljnih davalaca krvi, Službom za transfuziju Opšte bolnice Užice, gradom Užice, kao i Savetom za zdravlje grada Užica čiji sam ja predsednik, navodi Drndarević.

Specifična situacija naišla na razumevanje nadležnih

– Zahvaljujući razumevanju državnih sekretara u Ministrastvu zdravlja i direktorke Zavoda za biomedicinu koja je nadležna za određivanje mesta i obima rada ove službe, Služba za transfuziju Opšte bolnice u Užicu ostaje da funkcioniše i dalje kao i do sada, ali kao sub jedinica Beograda, odnosno Instituta za transfuziju Beograd. Sama će skupljati krv na teritoriji Zlatiborskog okruga, prerađivati je i krvne komponente distribuirati prema krajnjim korisnicima, odnosno pacijentima Zlatiborskog okruga, kao i po potrebi kada imamo svoje pacijente u Beogradu na raznim klinikama gde je potrebna krv, pa će se krv kao i do sada slati odavde u Beograd, objašnjava Drndarević.

On navodi da su o funkcionisanju Službe tražili izjašnjenje rukovodstva Zdravstvenog centra u Užicu i Opšte bolnice u Užicu i daje njihov odgovor da Služba za transfuziju treba da ostane u Užicu poslužio kao osnov za raspravu o tom pitanju na Skupštini grada.

 – Mi smo kao grad Užice, pre svega Savet za zdravlje i dobrovoljni davaoci krvi, pokrenuli tu inicijativu, a zakon je usvojen još u aprilu mesecu 2017. godine, da primena tog zakona na užičku transfuziju počne od 01. januara 2019. Kao predsednik Saveta za zdravlje odmah sam aktivirao Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi, napravili smo zajednički sastanak, tražili izjašnjenje rukovodstva Zdravstvenog centra u Užicu i Opšte bolnice u Užicu po tom pitanju. Njihov odgovor da Služba za transfuziju treba da ostane u Užicu je bio dobra početna platforma za jednu sveobuhvatnu raspravu na sednici Skupštine grada Užica, gde je kao posebna tačka dnevnog reda razmatran način primene novog zakona na ovu službu. Nakon rasprave doneti su zaključci da se uputi zahtev Ministarstvu zdravlja i skupštinskom odboru Republike Srbije za brigu o porodici i zdravlju, da se upute svi argumenti koji su bili na strani da Služba za transfuziju ostane u Užicu kao samostalna jedinica za transfuziju i da funkcioniše u obimu i obliku kao do sada, kaže Vidoje Drndarević.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *