Претрага
[rstr_selector]

Smanjen broj obolelih od gripa u Čačku

Broj obolelih od gripa i od infekcija sličnih gripu u Čačku je u opadanju, kaže doktor Marina Milošević, načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva čačanskog Doma zdravlja. Ona naglašava da se broj pacijenata sa ovim smetnjama smanjio za 50% u proteklih sedam dana.

– Mi smo apelovali na pacijente da kada dobiju temperaturu par dana odleže kod kuće, da uzimaju antipiretike i da miruju, a da se izabranom lekaru jave tek ako temperatura traje duže od tri dana. Pacijenti su nas poslušali i zaista su dolazili samo oni kojima je temperatura trajala duže od ta tri dana, koji su se osećali mnogo loše i koji su shvatili da im simptomatska terapija ne pomaže. Sada je situacija mnogo bolja, broj poseta lekarima je skoro prepolovljen u toku jučerašnjeg i današnjeg dana. Nema gužve oko zakazivanja, ali ni za one pacijente koji dođu bez zakazivanja. Atmosfera je mnogo lakša i za građane, ali i za nas zaposlene jer smo i mi bili desetkovani bez obzira što smo primili vakcine protiv gripa, kaže doktorka Milošević.

Novi talas gripa najavljuju u februaru

Doktor Marina Milošević kaže da ovaj prvi nalet gripa jenjava, ali ne isključuje mogućnost pojave novog.

– To što ovaj talas gripa prolazi ne znači da neće doći do novog. Prognozira se da ćemo u februaru imati još jedan talas gripa. Ono što je važno da pacijenti znaju to je da grip ima sezonski karakter, dakle boluje se jednom u sezoni tako da oni koji su bolovali od gripa ne mogu ponovo oboleti. Ali, oni koji su imali oboljenja slična gripu, u nekom novom talasu mogu oboleti od gripa, rekla je doktor Milošević.

 

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *