[rstr_selector]

Socijalna pomoć stiže i u najudaljenija gornjomilanovačka sela

U selima gornjomilanovačke opštine završen je prvi krug popisa seoskog socijalno ugroženog stanovništva.

Akcija će biti nastavljena uz koordinaciju predsednika seoskih mesnih zajednica koji će trenutne spiskove, na osnovu ličnih saznanja, dopuniti imenima lica za koja procene da su u stanju socijalne potrebe.
Najveću korist od ove akcije imaće seosko stanovništvo, kaže Gorica Petrović, načelnica opštinske uprave u Gornjem Milanovcu.

– Čitav ovaj posao radi se u cilju izrade socijalne karte stanovništva naše opštine. Evidencija je završena i tokom nje popisano je stanovništvo koje živi i u seoskom i u gradskom području. Među tim ljudima ima lica različitih socijalnih kategorija i starosne dobi.

Ideja je bila da se ovim popisom obuhvati evidencija starih i bolesnih kojima je osim hrane i lekova potrebna i neka druga pomoć. Po evidenciji lica sa seoskog područja, do sada je evidentirano 96 osoba, od čega se svega njih 15 ranije obraćalo za pomoć, ostali to nikada nisu učinili.

Nastojimo da animiramo predsednike mesnih zajednica da obavimo detaljan popis ovih ljudi. Oni po pravilniku mogu podneti zahtev za materijalnu pomoć četiri puta godišnje, praksa je pokazala da to najčešće čine ljudi sa gradskog područja, a da ugroženih sa sela skoro da i nema, što je ova akcija popisa demantovala – izjavila je Gorica Popović.

Prema njenim rečima, cilj ove akcije je da se materijalno pomogne licima sa seoskog područja, koji zbog neznanja, manjka želje ili nekih drugih razloga do sada nisu koristili prava na socijalna davanja.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *