Претрага
[rstr_selector]

Socijalne usluge na tenderu

Izrada konkursne dokumentacije za raspisivanje javne nabavke za usluge personalnog asistenta, ličnog pratioca deteta i pomoći u kući je u toku, a prvi put je raspisuje grad Čačak s obzirom na to da Centar za socijalni rad nije dobio licencu za ove usluge. Nadežda Vuksanović, načelnica Gradske uprave za društvene delatnosti, naglašava da je Čačak jedna od malobrojnih lokalnih samouprava koja nabavlja usluge personalnog asistenta i ličnog pratioca deteta.

– Imamo određenu rezervu zbog pitanja da li ćemo biti u mogućnosti da u postupku javne nabavke dobijemo odgovarajuću ponudu. To iz razloga što ustanova socijalne zaštite koja se može javiti kao ponuđač za pružanje ovih usluga, mora da poseduje odgovarajuću licencu kao i da angažuje određeni broj zaposlenih koji takođe moraju da imaju licencu. Istovremeno, zaposleni te ustanove koja se javi na konkurs moraju imati i potvrdu da su prošli akreditovani program obuke za ove usluge, kaže Vuksanović.

Zabrana zapošljavanja i drugi problemi

Načelnica Gradske uprave za društvene delatnosti podseća da, prema Zakonu o socijalnoj zaštiti, ukoliko Centar za socijalni rad nije u mogućnosti da organizuje određene vidove usluga, grad se mora za to pobrinuti.

– Naš Centar za socijalni rad zbog ograničenja u zapošljavanju nije više u mogućnosti da organizuje usluge pomoć u kući i personalni asistent. Trenutno se te usluge obavljaju volonterski, a zaposleni u Centru su uključeni i u izradu konkursne dokumentacije za javnu nabavku. Oni će biti i organizatori obavljanja ovih usluga kada javna nabavka bude sprovedena i rešenjima će odlučivati ko može biti korisnik usluga. Inače, sredstva za ove namene obezbeđena su gradskim budžetom, rekla je Nadežda Vuksanović.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *