Претрага
[rstr_selector]
Čačak

Štab za vanredne situacije čeka na podatke o ugroženima, odziv zajednice slab

Gradski Štab za vanredne situacije u Čačku nedavno je izdao nalog svim mesnim zajednicama, a naročito onima na seoskom području, da Gradskoj upravi dostave spiskove starih i bolesnih meštana koji na bilo koji način mogu biti ugroženi tokom zime.
Bratislav Zečević, rukovodilac grupe za bezbednost i odbranu čačanske Gradske uprave, kaže da su od 56 čačanskih sela, samo predsednici mesnih zajednica Preljina i Prijevor do sada dostavili spiskove ugroženog stanovništva.

– Predsednici mesnih zajednica treba da popišu ugroženo stanovništvo, pre svega staračka domaćinstva, kako bi mi znali kako da ih lociramo, da li je potrebno da im donesemo lekove, hranu i da li je potrebna njihova evakuacija. Mi smo pre neki dan imali evakuaciju u Prijevoru gde je baka provela celu noć napolju jer joj se krov na kući urušio. Starica je evakuisana i smeštena u objekat za prihvat Centra za socijalni rad i sada rešavamo pitanje sanacije plafona i krova na njenoj kući u Prijevoru. To je jedan od retkih primera gde je predsednik MZ Prijevor došao i urgirao i dao nam podatke o toj baki. Isto tako bi trebalo da urade predsednici ostalih mesnih zajednica pogotovo na seoskom području, jer oni najbolje znaju stanje u njihovim selima, kaže Bratislav Zečević.

Spiskove dostavili bolnica i Centar za socijalni rad

Najveći broj predsednika mesnih zajednica uopšte nije dostavio spiskove ugroženog stanovništva, što je trebalo da urade pre početka zime. Zečević kaže da je to bila najpre moralna, a potom i svaka druga obaveza članova i predsednika saveta seoskih mesnih zajednica.
– Mi imamo spiskove koje smo dobili od bolnice i Centra za socijalni i ti spiskovi se ažuriraju svake godine pred početak zimske sezone. Trenutno je na tom spisku oko 50 lica. Tu su trudnice, lica koja dolaze na dijalizu, majke sa malom decom i to su lica koja su prioritetna u spasavanju i evakuaciji sa seoskog područja. Bez obzira koliko to domaćinstvo broji članova, moguće je da sneg zaveje i da oni ne mogu da izađu iz svojih domaćinstava dok mi ne dođemo sa svojim mašinama. Prošle godine smo imali takvih slučajeva, zato apelujemo da nam se takva lica jave da bi imali evideniciju o ugroženima, zaključuje Zečević.

Preljina i Prijevor primeri odgovornosti prema lokalnoj zajednici

– Do sada su samo dve mesne zajednice dostavile spiskove ugroženih meštana, a to su Preljina i Prijevor gde ima oko 10 ugroženih ljudi. Imamo spiskove i za Gorevnicu, Žaočane i još neka sela, koje smo dobili od bolnice i Centra za socijalni rad, ali ja bih lično voleo da predsednici mesnih zajednica dostave spiskove, kao što su to uradili predsednici iz Prijevora i Preljine, jer se oni međusobno poznaju i najbolje znaju kakve su njihove potrebe i koje probleme imaju, zaključio je Bratislav Zečević.

 

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *