Претрага
[rstr_selector]

Što pre početi sa siliranjem kukuruza

Ovih dana poljoprivrednici koji se bave stočarskom proizvodnjom obavljaju jedan od najvažnijih poslova u godini. To je priprema silaže koja mora da se odradi na adekvatan način, kaže Boban Rosić, savetodavac za stočarstvo iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Kruševac, jer dobro pripremljena silaža predstavlja kvalitetnu hranu za domaće životinje.

Prve procene poljoprivrednih stručnjaka su da će prinos u Rasinskom okrugu biti oko 50 tona zelene mase po hektaru. Rosić poljoprivrednicima savetuje da što pre krenu sa ovim poslom jer su vremenski uslovi idealni.

– U Rasinskom okrugu je zasejano oko 40.000 hektara kukuruza i mi procenjujemo da će 50 posto od te površine završiti u silaži cele biljke kukuruza. Proizvođači koji imaju dosta stoke moraju da pripreme adekvatne količine i koliko su u mogućnosti da tu silažu koriste tokom cele godine za ishranu svoje stoke. Prognoze na početku vegetacione sezone nisu bile tako dobre, ali sada slobodno možemo da kažemo da je u Rasinskom okrugu, što se kukuruza i pšenice tiče, ovo jedna od vrhunskih godina u pogledu prinosa. Proizvođači koji su ispoštovali sve agrotehničke mere imaju dobar prinos pšenice, a ovih dana imamo priliku da vidimo da će biti i izuzetan prinos kukuruza, kako mase za siliranje, tako i zrna, istakao je Boban Rosić.

On kaže da je ovih dana počelo prvo skidanje mase cele biljke kukuruza i spremanje silaže, a prve procene su da će prinos biti oko 50 tona zelene mase po hektaru što se prema njegovim rečima dugo nije desilo u rasinskom kraju.

– Proizvođačima savetujemo da posebno obrate pažnju na zasade pod kukuruzom, jer zrno ovih dana ubrzano zri, a stabljika ostaje zelena i daje utisak da kukuruz nije zreo. Iz tog razloga apelujemo na poljoprivredne proizvođače da što pre krenu sa silažom kako bi se na vreme uradila i dobila kvalitetna i adekvatna masa, zaključio je Rosić.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *