Претрага
[rstr_selector]

Sto učesnika na “Čeličnom putu“ na Kablaru

U organizaciji kluba ekstremnih sportova “Armadilo“, sutra će u Ovčar Banji biti održana prva promocija “čeličnog puta“ takozvane “via ferate“ koji vodi do pećine Turčinovac koja se nalazi ispod Kablara.

Okupljanje učesnika je u 7 sati ujutru, a oko 19 časova je planirano prikazivanjei snimaka i fotografija svega što se u toku dana dešavalo na Kablaru.

Za učešće se do sada prijavilo oko sto osoba, među kojima su i oni koji se nikada nisu bavili ekstremnim sportovima, ali i članovi sportskih klubova, veterani 63. padobranske jedinice, Gorska služba spasavanja Jahorine, članovi vatrogasne službe i mnogi drugi. Čelični put je visine 45 metara, dok ukupna dužina, zbog vijugavosti, iznosi 60 metara.

Petar Šunderić iz kluba “Armadilo“ kaže da je penjanje “feratom“ potpuno bezbedno, a ova avantura čak i ne zahteva posebnu kondiciju i preterani napor. Do odredišta se penje osiguranim merdevinama, uz obaveznu dodatnu opremu, koja podrazumeva, uže, kacigu i pojas, kao i uz pratnju obučenih vodiča.

“Cilj akcije je da se ljudima skrene pažnja na više bavljenja sportom, odlaske u prirodu i druženja. Čelični put predstavlja pravu atrakciju, a mnogi i ne znaju da postoji, pa je ovo dobra prilika da uputimo sugrađane“, rekao je za radio Dženariku, Petar Šunderić, predsednik kluba “Armadilo“.

Sport kojim se bavimo pokazao se i kao veoma koristan u praksi. Prošle godine dobili smo poziv da učestvujemo u spasavanju 96 učenika iz  Mladenovca koji su zalutali na Ovčaru i tom prilikom, u saradnji sa vatrogasnom službom i policijom, uspeli da ih bezbedno izvučemo, rekao je Šunderić.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *