Претрага
[rstr_selector]

Stočari zainteresovani za subvencije za tov junadi, za svinje znatno manje zahteva

U protekla dva meseca, zbog dodele državnih subvencija za stočarstvo, Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi u Čačku obratilo se oko 500 stočara sa čačanske teritorije.

Čačanski stočari su do 31. januara Poljoprivrednoj službi podneli zahteve za subvencije za 2.000 tovnih junadi i za samo oko 200 tovnih svinja.

Ljiljana Ćurčić iz Poljoprvredne službe Čačka kaže da se očekuje da Ministarstvo poljoprivrede uskoro donese pravilnik ili uredbu o dodeli podsticajnih sredstava za 2013. godinu:

– Čim budemo imali zvaničnu inforamaciju za 2013. godinu obavestićemo poljoprivrednike da mogu na vreme da podnesu zahtev. Prošle godine stočari su dobijali po 1.000 dinara po grlu za svinje i 10.000 dinara za junad. Da li će ova sredstva biti ista ili veća za 2013. godinu, još se ne zna – kaže Ljiljana Ćurčić.

Inače, slab odziv za subvencije za tov svinja bio je zbog određenih ograničenja, koje je Uredba iz 2012. godine regulisala, objašnjavaju u Poljoprivrednoj službi.

Zahtev se mogao podneti samo po završenom tovu, uz uslov za minimalno 10 svinja, sa prosečnom težinom od 90 kilograma. Takođe, uslov je bio i da se svinje predaju registrovanim klaničarima. Što se tiče junadi, za subvencije za njih je bila velika zainteresovanost, jer su se zahtevi mogli podneti i u toku tova, bez ograničenja broja grla. Možda bi bilo još više zainteresovanih, da takođe nema uslova kao i za svinje, da se grla predaju registrovanim klaničarima – objašnjavaju u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi u Čačku.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *