[rstr_selector]

Stručna pomoć zanemarenoj deci u Ivanjici

Ivanjičko Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama od avgusta će početi sprovođenje projekta „Ne gazimo tuđe snove – zaštitimo decu od zanemarivanja i zlostavljanja“.

Procena nadležnih u ivanjičkom Centru za socijalni rad je da u obližnjim selima ima porodica u kojima postoji mogućnost od zanemarivanja i zlostavljanja dece.

Prema zamisli članova ovog udruženja do kraja ove i naredne godine takva deca zajedno sa svojim roditeljima provodiće određene dane u objektu dnevnog boravka „Otvorena vrata“. Sa njima će u cilju osnaživanja takve porodice raditi sociolozi i psihoterapeuti, najavljuje Zoran Dimitrijević, predsednik Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenih osoba u Ivanjici.

– To će biti neka vrsta dnevnog boravka za tu decu koja su u stanju socijalne potrebe, odnosno za koje postoji sumnja da su zanemarena ili zlostavljana. Ovaj projekat će se realizovati u saradnji sa Centrom za socijalni rad, koji je i prepoznao ovu ciljanu grupu i dao ideju za ovaj projekat. Sada smo u fazi adaptacije kupatila kako bi se od avgusta moglo pristupiti realizaciji čitave ove priče.

Evidentirano je više porodica na seoskom području u kojima žive ovakva deca. U svakoj od tih porodica živi po dvoje dece koje su u ovom riziku. Program rada ovog projekta podrazumeva i rad sa roditeljima koji takođe imaju određene probleme. Najčešće se radi o roditeljima gde je recimo otac alkoholičar, a majka na granici ometenosti.

U takvim situacijama Centar za socijalni rad bi reagovao na način da takvim roditeljima oduzme pravo roditeljstva, a decu smesti u hraniteljske porodice ili domove – objašnjava Dimitrijević prednosti rada ovog udruženja.

 

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести

Kултура | Вести | Одабране вести

Изложба шешира у Галерији Етнолошког музеја

22.02.2024
Вести | Одабране вести

Данас почиње 45. Међународни сајам туризма

22.02.2024
Kултура | Вести | Одабране вести

Концерт Јелене Гавриловић у Чачку

22.02.2024