[rstr_selector]

Sudbina hrasta na Savincu još uvek u rukama projektanata auto-puta.

Viševekovni hrast na Savincu definitivno je zaustavio radove na izgradnji auto-puta Beograd – južni Jadran. Prema rečima Bojana Milovanovića, predsednika Udruženja „GM Optimist“, celokupna građevinska mehanizacija povučena je sa gradilišta u blizini hrasta.

On kaže da se za sada ne zna da li su iskopavanja u blizini stabla ostavila posledice na koren ovog drveta.

– O tome da li i koliko je hrast oštećen, moći će da se govori tek sledeće i narednih godina, kada on ponovo olista. Nedavno sam, zajedno sa još nekoliko branitelja hrasta, boravio na Savincu i tada smo obavili merenja terena oko stabla. Izmereno je da su iskopavanja sa jedne strane na udaljenosti od 18, sa druge 20, a sa treće na čak šest metara prišla stablu. Evidentno je da se kompletna mehanizacija povukla sa gradilišta oko hrasta i da su radove nastavili nekoliko stotina metara dalje. Još uvek nema nikakvog odgovora nadležnih da li će i na koji način projekat trase auto-puta biti izmenjen kako bi se hrast sačuvao – izjavio je Bojan Milovanović.

Radovi na izgradnji auto-puta na savinačkoj deonici, prvi put su prekinuti pre oko dva meseca jer su članovi nevladinih organizacija, zajedno sa građanima i stručnom javnošću u više navrata protestovali zbog odluke projektanata da se hrast odseče jer se našao na trasi saobraćajnice. Prema proceni stručnjaka hrast na Savincu je star oko šest vekova i kao takav spada u najstarije na ovim prostorima.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести

Kултура | Вести | Одабране вести

Изложба шешира у Галерији Етнолошког музеја

22.02.2024
Вести | Одабране вести

Данас почиње 45. Међународни сајам туризма

22.02.2024
Kултура | Вести | Одабране вести

Концерт Јелене Гавриловић у Чачку

22.02.2024