Претрага
[rstr_selector]

Suša ugrožava stanovništvo i stočni fond na Pešteru

Zbog velike suše na teritoriji opštine Sjenica svi izvori i bunari su gotovo presušili, zbog čega je ugroženo oko 2500 stanovnika kao i celokupan stočni fond.

Mikailo Kaličanin, zamenik predsednika opštine, kaže da je zbog svega ovoga vanredna situacija proglašena na teritoriji cele opštine, a da je najveći problem nedostatak cisterni koje bi snabdevale stanovništvo vodom.

– Gotovo sve mesne zajednice su nam ugrožene i za sada se borimo preko seoskog vodovoda da vršimo restrikcije kako bi mogli da opstanemo dok ne dođe do nekih padavina. Nismo u situaciji da iznajmimo privatne cisterne jer u opštinskom budžetu nemamo sredstava za te namene. Imamo jednu cisternu koju koristimo za pranje ulica, ali ona ne može da posluži u ove svrhe jer je veoma stara, a u ostalom ne može ni da pokrije ovoliki teren koji je ugrožen, rekao je Kaličanin.

Selo Crvsko već četiri meseca bez vode

Kaličanin ističe da je u mesnim zajednicama Karajukića bunari i Bare vanredna situacija na snazi još od zime zbog problema sa Pešterskim vodovodom, a najteža situacija je u selu Crvsko.

– Selo Crvsko već četiri meseca nema ni kap vode. Meštani tog sela su do sada koristili svoje bunare, ali i oni su sada presušili, tako da su ugroženi i ljudi i stočni fond. Danas smo zatražili pomoć od opštine Lučani i jednog privatnika iz naše opštine kako bi uz pomoć cevi doveli vodu sa drugog izvora za Crvsko i što pre spasili ljude u tom selu.

Stopirana rekonstrukcija Pešterskog vodovoda

Radovi na rekonstrukciji Pešterskog vodovoda su prekinuti zbog rezervata Peštersko polje, kaže Kaličanin.

– Pešterski vodovod je u veoma lošem stanju. Mi smo dobili sredstsva od Vlade za njegovu rekonstrukciju i počeli sa radovima. Međutim, radovi su izvedeni u dužini od samo jednog kilometra, u mestu Đerekare nakon čega su stopirani zbog zabrane radova u rezervatu Peštersko polje. Sada čekamo posebne dozvole kako bi mogli da nastavimo sa rekonstrukcijom vodovoda.

 

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *