Претрага
[rstr_selector]

Sutra počinje proslava Dana Ivanjice

Ivanjica treću godinu zaredom nizom kulturnih manifestacija obeležava 16. jun, Dan opštine. Ova opština dugi niz godina unazad nije slavila svoj praznik i nije imala svoje simbole.

Zato je 2013. godine osnovana stručna komisija koja je predložila da se kao Dan opštine uzme 16. jun, dan kada je knez Mihailo Obrenović 1866. godine doneo ukaz kojim su u Srbiji određene okružne varoši, varošice i sela. Tim ukazom je Ivanjica postala varošica u srezu moravičkom i okrugu užičkom. Ovaj podatak je i prvi zvanični podatak o ovoj varošici. Kasnije je i kao deo simbola Ivanjice uzet kameni most, najstariji i najveći jednolučni most na Balkanu, sagrađen 1906. godine.

– Povodom Dana opštine, sutra će u velikoj sali Doma kulture, sa početkom u 18 časova, biti odrzan koncert KUD-a „Moravica“. Najmlađi sugrađani će 13. juna od 17 časova biti u prilici da uživaju u koncertu, tačnije mini mjuziklu, našeg poznatog glumca Bode Ninkovića. Ovaj koncert je poklon deci Ivanjice od ivanjičke opštine, rekla je Bosiljka Ocokoljić, predsednica SO Ivanjica.

Nakon tradicionalne dodele Junskih nagrada 16. juna, posetioci Ivanjice će biti u prilici da uživaju u izložbi fotografija foto kluba „Pekinac“. Tema ove izložbe je portreti i život Ivanjičana, svakodnevica sugrađana zabeležena objektivom članova ovog foto kluba. Istog dana na trgu ispred Doma kulture biće otvorena izložba inspirisana znamenitim ličnostima Ivanjice i istorijatom zdravstva. Koncertom baletskog studija OŠ „Milinko Kušić“ koji će se održati u petak, 19. juna u Domu kulture, završiće se ovogodišnje obeležavanje Dana ivanjičke opštine.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *