[rstr_selector]

Svaka peta čačanska firma u blokadi

Prema podacima čačanske Organizacione jedinice Regionalne privredne komore Kraljevo, svakodnevno, jedna od pet firmi u Čačku je u blokadi. Međutim, ako je suditi po optimističnim najavama privrednika, postoje izgledi da privredni ambijent u Čačku ove godine bude povoljniji nego ranijih godina, rekla je Gorana Tanasković, rukovodilac čačanskog ogranka Privredne komore.

Prema njenim rečima povoljnijoj poslovnoj klimi trebalo bi da doprinese ponovno pokretanje fabrike čipsa, zatim nedavno, uspešno obavljena prva runda pregovora poslovodstva Fabrike reznog alata sa Turcima, a u najavi je i konačno razrešenje problema u Fabrici hartije.

– Postoje neki dogovori da Fabrika hartije ponovo krene sa radom, Kompanija „Sloboda“ takođe vodi neke pregovore a u Čačak uskoro dolaze ruske firme. Imaćemo razgovore i sa Nordijskom alijansom, najavljen je dolazak investiotora iz Slovenije a za nekoliko dana putujemo u Bosnu i Hercegovinu gde ćemo u Sarajevu pokušati da obnovimo nekadašnju poslovnu saradnju – ne krije svoj optimizam Gorana Tanasković i dodaje da joj je drago što se krenulo sa mrtve tačke. Ipak, trenutna slika čačanske privrede nije nimalo ružičasta a nepovoljne prilike u lokalnoj privredi najbolje se vide po tekućim računima preduzetnika.

Tanaskovićeva ocenjuje da najveći problem predstavlja upravo nelikvidnost privrednika: -Trenutna situacija nije dobra, a Čačak nije izuzetak. Međutim, zadržan je nivo izvoza kao u 2011. godini, a došlo je do pada nivoa uvoza, što pokazuje manju privrednu aktivnost. Isto tako, zaposlenost u 2012. je na niovu iz 2011. godine, a došlo je i do smanjenja broja preduzeća i preduzetničkih radnji. Naročito problematičan je broj blokiranih firmi, odnosno opšta nelikvidnost koja vlada. Prema poslednjim podacima, dnevno oko 20 odsto privrednih društava i preduzetničkih radnji je blokirano, ne znamo na koliko, na dan ili na 30 do 40 dana… To je svakako veliki broj, jer se radi o velikim sredstvima za jedan grad, jer to povlači za sobom nemogućnost poslovanja ostalih preuzeća koja su u lancu – zaključuje Tanaskovićeva.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести

Kултура | Вести | Одабране вести

Изложба шешира у Галерији Етнолошког музеја

22.02.2024
Вести | Одабране вести

Данас почиње 45. Међународни сајам туризма

22.02.2024
Kултура | Вести | Одабране вести

Концерт Јелене Гавриловић у Чачку

22.02.2024