[rstr_selector]
Foto: Dženarika Info_Škola ,,1. novembar"

Svako ima svoje mesto pod suncem

Osnovna i srednja škola „1. novembar“ iz Čačka ima 46 učenika među kojima je mnogo sportista i rekreativaca. Direktor škole, Milorad Đondrić, kaže da su veoma aktivni na sportskim poljima, pa će i sutra biti na gradskom trgu u Čačku da bi pozdravili kragujevačkog ultramaratonca, inače slabovidog sportistu.

Učenici Osnovne i srednje škole „1. novembar“ u petak putuju u Pirot na Državno prvenstvo specijalne olimpijade Srbije u ženskoj odbojci. Đondrić kaže da ih posle toga očekuju uobičajene lokalne aktivnosti.

– Imamo veoma organizovan sekcijski rad, a u susret 1. novembru, čije ime naša škola nosi, pripremamo se za obeležavanje 42 godine rada. Posle toga, imaćemo još dva državna prvenstva do kraja ove kalendarske godine. Jedno će biti održano krajem novembra, a drugo početkom decembra. Inače, naši nastavnici i profesori redovno održavaju radionice za decu, a na osnovu đačkih interesovanja, kaže Đondrić.

Imamo stručne i iskusne defektologe

Prema Đondrićevim rečima, od kako je uvedeno inkluzivno obrazovanje, posle pokušaja pohađanja redovne nastave roditelji naknadno upisuju veliki broj dece u školu „1. novembar“.

– Dešava se da roditelji upisuju decu kod nas u toku školske godine. To obično bude u trenutku kad roditelji shvate da kod nas ima mnogo individualnog rada sa decom. Naši defektolozi su stručni i iskusni u radu sa decom sa smetnjama u razvoju. Naša deca postižu određene napretke u razvoju koji nisu zanemarljivi, naglašava Đonrdić.

Roditelj treba da zna šta je najbolje za njegovo dete

Đondrić tvrdi da je inkluzivno obrazovanje zamišljeno tako da deca iz redovne škole mogu da pređu u specijalnu i obratno, ali da još nije bilo slučajeva da deca iz „1. novembra“ pređu u redovnu školu.

– Ono jeste tako zamišljeno, ali voleo bih da roditelji budu više informisani o tome kako da najbolje pomognu svom detetu.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *