Претрага
[rstr_selector]
Foto: Pixabay

Sve manje odeljenja u ekonomskim školama

Iako je planom upisa za narednu školsku godinu Ekonomska škola u Čačku trebalo da upiše osam, resorno Ministarstvo odobrilo je upis samo za sedam odeljenja. Vladan Nicović, direktor ove škole i predsednik Zajednice ekonomskih škola Srbije, kaže da je na taj način na području cele zemlje upisano 30 odeljenja manje.

– U poslednjem desetogodišnjem periodu Ekonomska škola u Čačku je sa 35 došla na 29 odeljenja. Postavlja se pitanje zašto se to radi? Najverovatniji odgovor je da ima dosta naših bivših učenika koji se nalaze na birou rada. Ali, koliko ima gimnazijalaca na birou rada? Koliko ima drugih zanimanja? Radi se o otprilike podjednakom broju, zbog čega mislim da je pravi razlog smanjenje broja državnih ekonomskih škola sa ciljem otvaranja privatnih ekonomskih i medicinskih škola u Srbiji, jer je i sa medicinskim školama urađeno isto, kaže Nicović.

 Otvoreno reći šta je cilj

Direktor čačanske Ekonomske škole naglašava da nema ništa protiv privatnih škola, ali pod uslovom da se one ne otvaraju na uštrb kvalitetnih državnih škola.

– Ja sam postao predsednik Zajednice ekonomskih škola Srbije pre devet godina, a tada smo u okviru Zajednice imali sedam privatnih škola. Znači, mi nemamo razloga da budemo protiv, ali ovih dana beležimo već 30-ak privatnih škola koje posluju na teritoriji naše zemlje, a najviše u Beogradu i Novom Sadu. Ako je ovo put da se smanji izdvajanje iz budžeta za državne ekonomske škole onda to treba i da se kaže da bismo mi kao jedna takva škola mogli na pravi način i na vreme da se transformišemo, da nešto promenimo i da našu ponudu obogatimo nekim drugim zanimanjima iz nekog drugog područja rada, zaključuje Nicović.

 

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *