Претрага
[rstr_selector]

SzS: Uništavanje poslednjih oaza pozitivnog urbanizma u Čačku

Savez sa Srbiju Čačak danas je objavio saopštenje za javnost, sa ciljem da ukaže na primer „za rubriku Verovali ili ne“, po rečima Đorđa Šipetića, odbornika Dveri u skupštini Grada i jednog od predstavnika SzS u Čačku. Zelene površine su već neko vreme u deficitu, ali umesto da se unapređuju i nadograđuju, dolazi do njihovog uništavanja.

– Parče unutrašnjeg dvorišta vojnog solitera u Nemanjinoj ulici, odvojeno je i namenjeno za izgradnju višespratnice. Slično je bilo u planu u naselju Košutnjak, ali su se građani na vreme pobunili i sprečili takvu akciju. Ne sme nas začuditi ako ubuduće bude još takvih pokušaja na mestima unutrašnjih dvorišta stambenih naselja. Do ovog saznanja smo došli iz razgovora sa stanarima spomenutog solitera, koji već godinama vode bitku po ovom pitanju. Oni su nam izneli kompletan slučaj, a ostale detalje smo saznali kroz odbornički rad, kaže Šipetić.

Do sada su odbornici iz opozicionih grupa iznosili predloge da se ovakve površine zaštite dodatnim merama, što je vlast ne samo odbila, već i podesila urbanistički plan tako da se omogući izgradnja višespratnice na ovom delu parcele. Iako odluka, barem zvanično, nije definitivna, izvesno je da se ušlo u određeni proces, što će stanovnici ovog dela grada pokušati da spreče. SzS obećava da će im u tom slučaju pružiti svu pravnu i arhitektonsku pomoć.

U saopštenju kažu:

„Reči jednog od mnogih ogorčenih Čačana na protestu „1 od 5 miliona“ – posle ovih neće ostati ni kamen na kamenu – svakodnevno se dokazuju kroz brojne poteze ove neuke vlasti, pre svega kroz urbanističko uništavanje i unazađivanje kvaliteta života u Čačku. Najnoviji skandal vezan za izgradnju višespratnice na mestu parkinga i dečijeg igrališta vojnog solitera ponovo pokazuje da aktuelnu vlast uopšte ne zanimaju njeni stanovnici.

Nažalost, sve ovo smo već predvideli, a voleli bismo da nismo bili u pravu. Voleli bismo da nismo bili u pravu kada smo upozoravali da će skoro svako dečije igralište u gradu biti uništeno izgradnjom na tom mestu. Voleli bismo da nismo bili u pravu kada smo upozoravali u slučaju zelene površine u naselju „Kaluđerice“, u slučaju dečijeg igrališta u „Košutnjaku“, u slučaju dvorišta vojnog solitera. Voleli bismo da i preostale zelene površine i nečija dvorišta u gradu neće biti plen investitora povezanih sa vlastima. Bilo bi dobro kada Čačak ne bi imao ovakvu vlast, onda zaista ne bismo bili u pravu.

Kompleks oko pomenutog solitera predstavlja jednu skladnu, prijatnu i kompletno uređenu kompoziciju, školski primer lepo uređenog, modernističkog stambenog kompleksa i kao takav je retkost u Čačku. Međutim, ni to nije dovoljno bahatim neznalicama na vlasti koji ne shvataju važnost očuvanja ovakvih naselja u gradu – poslednjih tragova pozitivnog urbanizma u Čačku.

Kao što smo pomogli i učinili sve što smo mogli, prilikom odbrane dečijeg igrališta u naselju „Košutnjak“ i drugih sličnih problema, tako ćemo i sada pružiti stručnu pomoć stanarima vojnog solitera prilikom odbrane njihovog prava na kvalitetno stanovanje i njihovih zelenih površina, dečijeg igrališta i parking mesta. Samo građanskim aktivizmom i pobunom možemo pobediti i izboriti se za bolju Alvadžinicu.“

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *