Претрага
[rstr_selector]

„Tokovi sećanja“ u Gradskoj biblioteci Vladislav Petković Dis

Gradska biblioteka „Vladilsav Petković Dis“ će u okviru programa za mlade na 51. „Disovom proleću“ ove godine, pored radionica i literarnih konkursa za srednjoškolce, koji su već tradicionalno sastavni deo ove manifestacije, organizovati i prikazivanje filmova pod nazivom „Tokovi sećanja“.

To je nov način na koji se Biblioteka obraća populaciji tinejdžera motivišući ih da slobodno vreme provode kvalitetnije. Bioskop u Biblioteci zamišljen je kao mesto razmene mišljenja o filmu i književnosti na filmu, a cilj je da podstakne učenike na slobodno, aktivno i kritičko razmišljanje. Filmske večeri će se održavati svakog ponedeljka od 10. marta do 12. maja sa početkom u 19 časova u sali pored Dečjeg odeljenja. Izbor obuhvata devet filmova izuzetne istorijske, kulturološke i umetničke vrednosti, koje je odabrao Slobodan Nikolić, profesor književnosti u čačanskoj Gimnaziji.

Prvi u ovom izboru je legendarni film Fransoa Trifoa „Farenhajt 451“, koji je filmska adaptacija istoimene novele Reja Bredberija, utopijska priča o mračnim vremenima ispričana izuzetnim jezikom slika slavnog francuskog sineaste. Za njim slede dva filma Terija Gilijama: „Braća Grim“ i „Brazil“, „Zmijsko jaje“ Ingmara Bergmana, „Evropa“ Lars fon Trira, „Kratki film o ubijanju“ Kiešlovskog, „Magbet“ Romana Polanskog, Kjubrikova „Paklena pomorandža“ i za kraj Redfordova „1984.“, filmski antropološki esej zasnovan na istoimanoj priči Džordža Orvela koji nas i danas tera na preispitivanje i ponovno zasnivanje sopstvenog smisaonog života.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *