[rstr_selector]

Toplije vreme povećava opasnost od požara

Pre nešto manje od godinu dana čačanska sela Gornju Gorevnicu i Miokovce zahvatio je požar nezapamćenih razmera.

U Odeljenju za vanredne situacije Moravičkog okruga kažu da spremno dočekuju predstojeće letnje žege i nadaju se da se neće ponoviti prošlogodišnji scenario.

Prema rečima Dragiše Broćića, načelnika ove službe, vreo talas nas očekuje već ovog vikenda, zbog čega su sve jedinice vatrogasne službe u pripravnosti.

– Po prognozama koje mi dobijamo, tek nam predstoje visoke dnevne temperature, a već za ovaj vikend čeka nas vreo toplotni talas gde najavljuju temperaturu i do 30 stepeni više dana uzastopno. Visoke temperature očekuju se i tokom avgusta, a za nas je otežavajuće što se to očekuje u vreme Sabora trubača u Guči.

Zbog toga apelujem na građane da ne pale vatru na otvorenom jer je to zakonom zabranjeno. Mi smo prošle godine imali katastrofalne požare u okolini Čačka i ne bi smeli da dozvolimo da nam se ta situacija ponovi.
Apelujem na meštane u selima koji imaju cisterne da u njima uvek drže vodu, bar za početno gašenje požara, jer je leti sa vodom naročit problem i za nas, jer ti seoski vodovodi ili nemaju dovoljan pritisak, ili uopšte nemaju vode – izjavio je dragiša Broćić.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *