[rstr_selector]

Tri čačanske firme dobile subvencije grada u iznosu od sedam miliona dinara

Grad Čačak dodelio je sedam miliona dinara bespovratnih podsticajnih sredstava za tri čačanske firme koje su konkurisale na javni poziv lokalne samouprave. Načelnik Gradske uprave za lokalni ekonomski razvoj, Vladimir Grujović, kaže da se radi o sredstvima za sertifikaciju i inovaciju, a dobile su ih firme „Uspon“, „Čips vej“ i „Staks tehnolodži“.

– Kroz Program lokalnog ekonomskog razvoja Čačak je za ovu godinu dodelio podsticajna sredstva za privredu kompanijama koje su konkurisale u javnom pozivu. Čačak je prvi grad u Srbiji koji je uveo ovaj program, shodno Zakonu o ulaganjima koji je donet prošle godine. Grad je subvencionisao više mera, a u privredi su se dve pokazale kao značajne, a to su sertifikacija i inovacija. Zahvaljujući tome šro je Zakon donet krajem prošle, a podzakonske uredbe u prvoj polovini ove godine, naša akta nisu mogla biti ranije donešena, pa je i sam konkurs dosta kasno objavljen. Zbog toga ćemo u sledećoj godini javni poziv za dodelu ovih sredstava raspisati najkasnije do marta, kako bi privrednici znali na šta mogu računati kada su podsticaji u pitanju, kaže Vladimir Grujović.

Ciljevi projekta povećanje izvoza i zapošljivosti

– Svakako da sve firme koje u svoj sistem poslovanja uvode sertifikaciju, za krajnji efekat tog posla očekuju izvoz na inostrano tržište, dok uvođenje tržišnih inovacija uvek podrazumeva upošljavanje novih ljudi. Naš cilj su i druge mere koje su predviđene programom lokalnog ekonomskog razvoja o čemu ćemo više govoriti kada one budu usvojene za 2017. godinu i to će se odnositi na dodatno zapošljavanje ili dodatno jačanje privrednih subjekata, tako da u nekom budućem periodu ove mere mogu doneti veće zapošljavanje u Čačku, jer je to osnovni prioritet ovog programa, priča Grujović.

Firmama „Uspon“, „Čips vej“ i „Staks tehnolodži“ sedam miliona dinara

chipsKonkursom za podsticajna sredstva privrednicima bilo je predviđeno da se dodeli deset miliona dinara, za dodelu se javilo šest firmi, ali su samo tri ispunile uslove javnog poziva.

– Firme koje su dobile podsticajna sredstva grada su „Uspon“, „Čips vej“ i „Staks tehnolodži“ i reč je o bespovratnim sredstvima. „Uspon“ je imao jednu inovaciju, a ostale dve firme su sredstva dobile za sertifikaciju, sa kojjima omogućavaju pre svega sertifikaciju u skladu sa standardima Evropske unije, odnosno sa inostranim tržištem kako bi tamo mogli da plasiraju svoje proizvode, ističe načelnik Gradske uprave za lokalni ekononski razvoj. Gradsko veće Čačka je usvojilo odluku po kojoj je „Uspon“ dobio 5,43 miliona dinara, „Čips vej“ 873.000, a „Staks Technolodži“ 779.000 dinara. Javni poziv je podrazumevao da firme svojim učešćem moraju obezbediti još onoliko sredstava koliko su dobile iz budžeta grada i uložiti ih u inovaciju, odnosno sertifikaciju.

Grad će i naredne godine iz budžeta podržavati razvoj lokalne privrede

– Sredstva iz budžerta za pomoć privredi biće deljena i naredne godine, a planirano je i po drugim osnovama. Neke od zamišljenih mera su uvođenje novih tehnologija, za uvođenje nove opreme, za zakup ili slično. Da li će subvencije biti u iznosu od 50 ili 30 odsto znaće se naredne godine. Za preostalih tri miliona tehnički nije moguće raspisati konkurs u ovoj godini, ali je sigurno da će on biti raspisan i naredne godine, i postoji indicija da će fond biti veći, jer iako je konkurisalo šest provrednika, interesovanje je bilo veće od tog broja, zaključuje Grujović.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *