Претрага
[rstr_selector]

Tribina za ivanjičke poljoprivrednike

U prostorijama Mesne zajednice Prilike sutra će u 17 časova biti održana tribina na teme agroekonomske analize stanja na tržištu maline za ovu i tendencije za iduću godinu i najznačajnije štetočine i bolesti maline. Predavanje će održati savetodavci Poljoprivredne savetodavne i stručne službe iz Kraljeva, Branko Galović i Zorica Zdravković koja kaže da će ovim temama posvetiti centralno mesto, ali da će svi posetioci predavanja moći od savetodavaca da čuju odgovore i na druga pitanja koja ih interesuju sa akcentom na IPARD fondove.

– Sve ono što bude interesovalo poljoprivredne proizvođače iz oblasti biljne i stočarske proizvodnje, ali i sve druge posetioce tribine, mi ćemo pokušati da objasnimo ili da odgovorimo. Kada su u pitanju IPARD fondovi, prema najavama iz Ministarstva poljoprivrede, u 2017. godini konačno će krenuti njihova primena. Očekuje se završetak akreditacije Uprave za agrarna plaćanja i trebalo bi da u toku naredne godine konačno bude iskorišćen novac u iznosu od 175 miliona evra iz tih fondova, kaže Zdravković.

Uvedene novine u podsticaje

Mnogo novina je predviđeno republičkim, odnosno budžetom Ministarstva poljoprivrede za narednu godinu, kaže Zorica Zdravković naglašavajući da je veoma važno da proizvođači sa područja Ivanjice to čuju.

– Ono što sada, trenutno možemo da kažemo, jeste da je budžetom za 2017. godinu Ministarstvo poljoprivrede predvidelo 43 milijarde dinara što je za 8% više u odnosu na ovu godinu. Budžetom je predviđeno 5.000 dinara po grlu za krave za proizvodnju teladi što je nešto što će prvi put biti predmet podsticaja. Predviđeno je povećanje subvencija po grlu za priplodne krmače i neraste sa sedam na deset hiljada, dok premija za mleko ostaje sedam dinara po litru. Pčelari će se obradovati predviđenom povećanju po košnici sa dosadašnjih 600 na 720 dinara, a budžet za narednu godinu predviđa i povraćaj od 50% za nabavku novih, specijalizovanih traktora za voćarsku proizvodnju. To je, takođe, novina kod nas i mislim da je jako bitno da to čuju upravo proizvođači sa područja Ivanjice. Predviđen je i povraćaj od 50% za izgradnju hladnjača i objekata za preradu, kao i podsticaji za nabavku opreme i novih priključnih mašina za biljnu i stočarsku proizvodnju koji će ostati na nivou dosadašnjih 40% i 50%, rekla je Zdravković.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *