[rstr_selector]

U borbi za putnike taksisti zaboravili na kvalitet usluge

U borbi za putnike pojedini čačanski taksisti kao i vlasnici firmi koji se bave prevozom robe i građanstva, potpuno su smetnuli s uma da je vožnja taksijem viši stepen usluge prevoza.

Za onaj procenat koliko je usluga bolja, ona je za toliko i skuplja, međutim, to u Čačku već godinama nije slučaj. U gradu na Moravi kod pojedinih taksista za svega 100 dinara, moguće je voziti se sa jednog na drugi kraj grada.

Niska cena vožnje, veliki broj taksista ali i neuređenost ove oblasti javnog prevoza u gradu, doprineli su da je taksi danas pristupačan svačijem džepu, ali postavlja se pitanje da li ove privilegije vrede, imajući u vidu svakodnevnu lošu sliku sa čačanskog asfalta.

Propisi su omogućili da taksi vozilom danas može da upravlja ama baš svako ko ima vozačku dozvolu. U razgovoru sa čačanskim saobraćajnim inpektorima saznali smo da oni nemaju pravo uvida u to da li je potencijalni kandidat za taksistu, pre podnošenja zahteva pregazio pešaka ili mu je bila oduzeta vozačka dozvola. Verovatno zbog toga Čačani sve češće mogu da vide taksiste koji automobilima divljaju ulicama kao da su na reliju, prolaze kroz crveno i voze kao da su sami na putu.

Nije novost ni da se u taksiju za volanom zatekne golobradi mladić za koga je teško utvrditi da li je sanjiv ili mamuran. Mihailo Laković, šef saobraćajne inspekcije za lokalni prevoz i puteve, ne spori da ove pojave ima, ali kaže da gradska inspekcija nema ingerencije u ovoj oblasti.

– Mi nemamo mogućnost da to kontrolišemo jer to nije u našoj nadležnosti. Da bi neko mogao da obavlja taksi delatnost treba da registruje radnju, a da li je krivično gonjen o tome brine Agencija za privredne registre. Gradska inspekcija proverava podatke oko ipunjavanja tehničkih uslova vozila, da ima motor „euro 3“ i da vozač ima vozačku dozvolu najmanje dve godine i da je najmanje godinu dana stanovnik Čačka. Imamo informacije da neki nisu prijavljeni i da voze noću, mi takve navode ne možemo da proverimo jer noću inspektori ne rade – izjavio je Mihailo Laković.

Poslednjih godina, skoro u svako selo moguće je otići taksijem koji čak ima i red vožnje, a on je obično pet minuta pre polaska autobusa. Međutim, nije novost da se takvi putnici vrlo često voze na klupicama koje su postavljene na plinskoj boci, pa putnik kada treba da izađe iz vozila to čini na vrata od gepeka. Nije nepoznanica da pojedini taksisti umesto četiri u vozilo primaju i duplo više putnika koje smeštaju na improvizovanim drvenim stolicama i klupama. Gradski saobraćajni inspektori kažu da je ovoj pojavi veoma teško stati na put, na prvom mestu jer čim oni izađu na teren, taksisti iz vozila uklone improvizovana sedišta, a putnici koji su sve to posmatrali ne žele da gube vreme svedočeći pred prekršajnim sudijom.

Inspektor Laković u kaže da se takvo vozilo isključuje iz saobraćaja, međutim praksa pokazuje, da čim se jedno vozilo isključi na njegovo mesto dolaze druga i tako u krug.

– Vrlo je malo tih vozila gde to na licu mesta može da se zatekne pa da se na osnovu toga piše prijava. Ali svi taksisti koji su zatečeni u toj situaciji, isključeni su iz saobraćaja – tvrdi Laković.

O bezbednosti putnika u taksi voziloma u Čačku skoro da se niko ne bavi. Po zdravoj logici sigurnost tokom vožnje, trebalo bi da je na prvom mestu najpre putnicima, a potom svima ostalima. Naprotiv, u ovom gradu ni to nije praska. Saobraćajnoj inspekciji prijave protiv čačanskih taksista, najčešće podnose drugi taksisti u nameri da jedni drugima napakoste. Stiče se utisak da građana i korisnika taksi usluga nema među nezadovoljnima.

Inspektor Laković, ipak, kaže da nezadovoljnih klijenata među Čačanima i te kako ima, međutim gradska Inspekcijaka uprava nije adresa na kojoj njima može da se izađe u susret. Za nepune dve godine protiv čačanskih taksista pokrenutio je oko 90 prekršajnih postupaka među kojima nema svega ovoga o čemu smo govorili. Obično su u prekršaju zbog neposedovanja krovne oznake i odgovarajuće dokumentacije, ili nebaždarenog taksimetra.

Novi zakon o saobraćaju propisao je da saobraćajni inspektor više ne može, kao ranije, taksistu da zaustavi na putu i obavi kontrolu po dojavi ili prijavi. Saobraćajni inspektor nadzor taksista u saobraćaju sada može vršiti samo uz asistenciju saobraćajnog policajca. Na gradskoj saobraćajnoj inspekciji ostalo je da se bavi estetskim pitanjima taksi službe.

– Odlukom grada čačka predviđeno je kako vozač u taksi vozilu treba da izgleda i mi to redovno kontrolišemo. Recimo, ne može da vozi ako nije uredno odeven, ne može biti u kratkim pantalonama, papučama, ili majci bez kratkih rukava – smatra Laković.

Gradska odluka o uređenju taksi prevoza pored ostalih, sadrži i odredbu koja propisuje da je u Čačku određeno čak 25 taksi stajališta, međutim čini se da većina taksista vozila parkira u ulici Milete Ćurčića i kod kružnog toka raskrsnice Solid. Čačak je još među retkim gradovima koji nije utvrdio najnižu cenu taksi prevoza, što je bila obaveza lokalne samouprave.

Ulicama Čačka trenutno krstari 452 taksi vozila, od kojih svega 53 ne pripada nekom od 15 taksi udruženja. Na ove brojke treba dodati i još oko 30 taksista koji su privremeno odjavili delatnost, ali su i dalje pod nadzorom svega dvoje inspektora koji u Čačku kontrolišu skoro 500 taksista. Iako njihova nadležnost nije široka kao ranije, dvoje inspektora najveći deo radnog vremena provode u kancelariji, a na teren izlaze svega dva puta nedeljno.

Stojan Vojinović, načelnik Gradske uprave za inspekcijski nadzor kaže da bi veći broj inspektora na terenu mogao da popravi situaciju, međutim, prema njegovoj izjavi to se skorije neće dogoditi.

– Mi nismo tražili prijem novih saobraćajnih inspektora jer i da smo tražili, ne bi dobili zbog propisa o zabani povećanja broja zaposlenih u javnom sektoru. Neke druge Gradske uprave tražile su povećanje broja radnika, ali ih nisu dobile. Ne može se reći da postižu da urade sve ono što se od njih očekuje, ali bore se onoliko koliko mogu – izjavio je Stojan Vojinović.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести