Претрага
[rstr_selector]

U Čačku uskoro Muzej košarke

Bivši košarkaški reprezentativac Jugoslavije Željko Jerkov i legenda čačanske i jugoslovenske košarke, Radmilo Mišović podgrejali su davnašnju ideju da se u Čačku osnuje Muzej košarke, potvrdio je sam Mišović.

Inicijativu su, prema njegovim rečima, podržali i danas proslavljeni stručnjaci iz ovog sporta, koji su u Čačku rođeni, a u hali kraj Morave napravili su prve košarkaške korake. Danas su to poznata imena svetskog basketa.

U muzeju bi bili izloženi trofeji sa velikih takmičenja, kao što su Olimpijske igre, evropska i svetska prvenstava.

Radmilo Mišović rekao je da Čačak decenijama nosi epitet „grada košarke”, budući da je iznedrio veliki broj proslavljenih košarkaških imena, poput Željka Obradovića, Dragana Kićanovića, Radoslava Ćurčića… Inače, „zlatnog“ hrvatskog košarkaškog reprezentativca za Čačak vežu “vojnički dani” kada je služeći vojni rok trenirao zajedno sa košarkašima domaćeg Borca i veliko prijatejlstvo sa Draganom Kićanovićem, sa kojim je dugo godina delio sobu na pripremama reprezentacije Jugoslavije. Jerkov je i blizak prijatelj sa najboljim evropskim trenerom Željkom Obradovićem.

Tvorci ideje o Muzeju košarke, planiraju da do 2015. godine, kada Čačak slavi sedam decenija od kako se košarka igra u gradu na Moravi, sagrade ili rekonstruišu neki od objekata koji se godinama ne koristi i u njemu otvore prvi Muzej posvećen ovom sportu.

Javnosti je skoro nepoznata činjenica da je sa “čačanskog asfalta” poniklo 54 košarkaška reprezentativca i da su u ovaj grad doneli tri olimpijske medalje.

Prema rečima Mišovića u Čačku je nedavno osnovano udruženje “Majstor basketa” kome je prvenstveni cilj da do proslave jubileja 2015. godine uz pomoć grada i donatora otvore ovaj jedinstveni muzej:

 {soundcloud}https://soundcloud.com/user123456789123/radmilo-misovic-20130202-cacak{/soundcloud}

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести

Uncategorized | Вести | Одабране вести | Спорт

Сутра почиње летња сезона на Торнику

19.06.2024
Вести | Одабране вести | Спорт

Традиционални Сеоски вишебој у недељу у Јабланици

15.06.2024
Вести | Одабране вести | Спорт

Мото-крос трке овог викенда на Јељену

14.06.2024