Претрага
[rstr_selector]

У дубинама провинције – изложба која мења перспективу античког и савременог

„Провинција као одредница и као појам прошлости и садашњости представља глобални феномен који оличава пасивност и мир, али и простор удаљен од центра збивања.”

Данас ће у Народном музеју у Чачку бити отворена изложба под називом „У дубинама провинције”. Поставку је урадио ауторски тим Народног музеја Чачак са бројним сарадницима, а посетиоци ће имати прилику да је погледају до 22. априла, најавила је Делфина Рајић, директорка Народног музеја.

– Изложбена поставка кроз три тематске целине води посетиоце на метафизичко путовање у временске, ефемерне и безвремене дубине прошлости данашњег Чачка, некадашњег насеља римске провинције.  Провинција као одредница и као појам прошлости и садашњости представља глобални феномен који оличава пасивност и мир, али и простор удаљен од центра збивања. Протагонисти у синергији са археолошким и архитектонским детаљима, декоративним и употребним предметима античке епохе, стварају метафизику како би се замаглиле разлике између оригинала и копије, тела и скулптуре, живота и уметности. Изложба комуницира кроз више временских визуелних равни, комбинујући фотографске кадрове, поетски израз, слике и цртеже, непосредне археолошке фрагменте који у целини покрећу питања у вези са културним наслеђем као и односом посматрача према прошлости као активним делом садашњости”, истакла је Делфина Рајић.

Отварање изложбе, које ће употпунити амбијентални музички наступ, заказано је за 19 часова.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *