Претрага
[rstr_selector]

U modi su ponovo školske kecelje i bluze

Učenici VI-5 odeljanja Osnovne škole „Dr Dragiša Mišović“ u Čačku, samoinicijativno su uveli obavezu nošenja đačkih uniformi. Đaci kažu da su se na ovaj korak odlučili kako bi socijalne razlike među njima bile manje uočljive.

U Čačku, ali i u Srbiji, ova tradicija je skoro zaboravljena, a danas se samo oni stariji sećaju da se u školu išlo u keceljama i bluzama. Vremenom smo iz sistema obrazovanja proterali disciplinu, obavezu da deca idu na časove i da poštuju nastavnike, a zajedno sa ovim nestale su i školske kecelje i bluze, koje su ranijih godina bile glavno obeležje svakog đaka. Danas su i deca prepuštena modnom diktatu koji najčešće stiže iz časopisa i sa malih ekrana. Čvrsto rešeni da raščistimo s prošlošću, odrekli smo se i nje, kao i svega onoga što se pokazalo kao dobra praksa.

Iako uniforma ima ulogu da kod učenika smanji klasne razlike i oda utisak pripadnosti kolektivu, tačnije školi, zbog sporadičnih primera ova pojava još više je izazivala pažnju građana, ali i podsmehe druge dece koja đačku uniformu ne nose. Kako kažu učenici VI-5 odeljenja škole „Dr Dragiša Mišović“, njima podsmešljivi komentari i pogledi pojedinaca ne smetaju, već su složni i odlučni u nameri da u potpunosti realizuju svoju zamisao i da tokom školovanja nose uniformu. Njihov razredni starešina Miloš Civrić, ponosan na svoje đake, kaže da niko od njih u drugom polugođu nije na časove došao bez uniforme, iako nisu u obavezi da je nose.

Ranijih godina i u drugim školama postojala je ideja da se u školu vrate đačke uniforme, međutim ona nikada nije zaživela. Zanimljivo je da su upravo roditelji bili ti koji su se najviše protivili ovoj staroj, ali dobroj školskoj praksi.

Na sednicama Saveta roditelja u pojedinim čačanskim školama i ovog proleća bilo je reči o ponovnom uvođenju obaveze nošenja đačkih uniformi. Ipak, konačnu odluku o tome daće Upravni odbori tih škola.

Čačanski osnovci iz „Dragiše“ nisu jedini u Srbiji koji na časove dolaze uniformisani. Učenici drugog razreda OŠ „Svetozar Marković“ iz Kragujevca, gimnazijalci iz Dimitrovgrada, neki su od retkih koji su napravili isti izbor.

Stručnjaci kažu da je jedan od glavnih razloga zašto se nošenje školskih uniformi preporučuje, zapravo taj što se smanjuju razlike u ekonomskom statusu dece. Ukoliko su učenici isto obučeni veća je verovatnoća da će deca suditi jedna o drugima na osnovu karaktera umesto odeće koju nose, a saradnja i timski rad među njima biće veći.

Sociolozi smatraju da se nošenjem uniforme podstiče poštovanje zajedničkog kodeksa ponašanja, gradi se osećaj identiteta i pripadanja školi. Takođe, pomaže u prevenciji vršnjačkog nasilja i povećanju bezbednosti učenika, jer su lakše uočljivi.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *