[rstr_selector]

U Mrčajevcima loši struja i putevi, o kanalizaciji nema ko da brine

mrčajevci-bandereU Mrčajevcima jedan od najvećih problema predstavlja loše snabdevanje električnom energijom. Prema rečima Radoslava Bogićevića, predsednika ove Mesne zajednice, postoje obećanja Elektrodistribucije da će situacija biti poboljšana, ali se to za sada, kaže Bogićević, desilo samo u jednom delu sela.

– Kod nas umesto napona koji treba da bude 220 V, on se kreće 140 i 160, a da ne govorim o tome da su drvene bandere do te mere dotrajale pa kablovi drže stubove, umesto da bude suprotno. Dotrajale su trafo stanice, naročito jedna koja se nalazi u samom centru varošice, kod mosta. Ta trafo stanica predstavlja opasnost za prolaznike. Postoje neka obećanja iz ED da će se to raditi, a pre nekoliko dana u potesu Ilijak je i urađen samonosivi kabl, pa se nadamo da će i u onim delovima gde su betonske bandere postavljene, taj posao biti urađen, priča Bogićević, meštanima Mrčajevaca i okolnih sela poznatiji kao Ride veterinar.

JKP „Moravac“ neće da preuzme održavanje i naplatu korišćenja kanalizacije?

moravacJedan od velikih problema u Mrčajevcima je i kanalizaciona mreža koja je izgrađena pre više godina i o njoj se, prema rečima Bogićevića, trenutno stara Savet mesne zajednice.

– Problem se sastoji u tome da je u jednom delu mreže, zbog nedostatka cevi, sistem u kome su cevi fi 400, prevezan na cevi koje su duplo uže, pa je napravljen zastoj u odvodu kanalizacije i dolazi do čestih zapušenja. Mi sa predstavnicima lokalne samouprave i Gradcom pokušavamo da rešimo ovaj problem i da mrežu damo na korišćenje i upravljanje JKP „Moravac“, ali taj sporazum još uvek nije postignut. Da nije čačanskog Vodovoda koji nam često izlazi u susret i rešava te probleme, ne znam šta bismo radili, priča predsednik ove mesne zajednice, istovremeno objašnjavajući zašto Moravac odbija da preuzme upravljanje kanalizacionim sistemom u Mrčajevcima.

– Oni se izgovaraju time da mreža nema upotrebnu dozvolu, da nemaju mehanizaciju sa kojom bi taj posao obavljali i da jednostavno ne žele da rade taj posao. Međutim, mi kao meštani i predstavnici Saveta smo još manje ospobljeni za takve poslove. Recimo, vrlo često članovi Saveta sa radnicima Vodovoda idu na teren, rade sa njima i pokazuju im šta je problem, samo ne znam čemu sve to vodi kada prvi ja nisam stručan za te poslove, priča Bogićević.

Ako ne urede puteve, deca neće moći da idu u školu

Kao i većina meštana seoskih mesnih zajednica i Mrčajevčani imaju problem sa neuređenim putevima.

– Pre nekoliko dana došli su sa mašinama da urede put kojim prema Slatini, kroz Todosijeviće, Rajičiće, Vujoviće, pa sve do Katrge kružno saobraća školski autobus. Međutim, ispostavilo se da oni nisu imali šljunka da nakon ravnanja tu saobraćajnicu i podaspu, pa je ovaj posao urađen kao kratkotrajno rešenje. Mi smo taj put u zahtevu Gradcu u više navrata naveli kao prioritet. Imamo uveravanja da će se taj putni pravac na proleće asvaltirati, što bi bilo veliko olakšanje. Ali se bojim da ako to ne bude rešeno, imaćemo situaciju da deca neće moći da dolaze u školu jer tuda autobus neće moći da prođe. Prioritet je i asvaltiranje plaoa ispred ambulante, kaže Bogićević dodajući da je u proteklom periodu bilo investicija u ovi mesnu zajednicu, navodeći rekonstrukciju krova Doma kulture.

Pokrenute inicijative zaštite kuće Tatomira Anđelića i uređenja parkinga

Savet ove mesne zajednice je pokrenuo inicijativu da se rodna kuća akademika Tatomira Anđelića, po kome nosi ime osnovna škola u Mrčajevcima, sačuva od propadanja.

– Ta procedura je već pokrenuta i mi čekano saglasnost sina Tatomira Anđelića, da vidimo da li će on dozvoliti da se kuća pretvori u legat ili slično. Do tada se na objektu ništa ne može raditi, ali postoji volja i interes lokalne zajednice da se rodna kuća našeg akademika sačuva.

Žitelji najopevanije varošice u Srbiji imaju nerešen problem parkiranja u ovom mestu, jer zbog velike frekvencije saobraćaja Ibarskom magistralom, automobili koji se zaustavljaju često prave poteškoće vozačima koji se na ovu saobraćajnicu uključuju sa sporednih puteva.

– Nama nikako nije cilj da se ljudi koji ovuda prolaze ne zaustavljaju u varošici, već ako zastanu da ručaju ili predahnu, to učine na bezbedan način po sve učesnike u saobraćaju. U ovom trenutku u varošici je najkritičnija raskrsnica kod Baralića, odnosno put koji od groblja vodi ka Slatini. Od parkiranih automobila koji vozačima zaklanjaju vidik, nemoguće je uključiti se na glavni put. Nekorektno bi bilo kritikovati vozače iz prostog razloga jer u Mrčajevcima ne postoji rešeno pitanje parkinga. Nepregledna saobraćajnica je naročito rizična za decu i zato se ovaj problem što hitnije mora rešavati. Gradski Savet za bezbednost saobraćaja se povodom ovog problema oglasio nenadležnim, pa smo isti zahtev uputili preduzeću Putevi i Upravi za bezbednost saobraćaja na državnom nivou. Čekamo odgovore, zaključuje naš sagovornik.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *