[rstr_selector]

U Ovčarsko-kablarskoj klisuri pronađena nova biljna vrsta

Juče je javnosti predstavljen četvrti prirodnjački Beležnik Ovčarsko-kablarske klisure u kome su prikazani rezultati praćenja flore i faune u zaštićenom dobru.

 U organizaciji Turističke organizacije Čačka sprovedene su brojne naučno-istraživačke aktivnosti, a zahvaljujući saradnji sa mladim stručnjacima Biološkog fakulteta i Instituta za multidisciplinarna ispitivanja iz Beograda.

U monitoringu su učestvovala i dva biologa koja su zaposlena u TOČ.

Mladi stručnjaci, studenti i volonteri sa četiri državna Univerziteta iz Beograda, Novog Sada, Kragujevca i Niša, još od 2010. godine rade na popisivanju nedovoljno istraženih grupa organizama u Ovčarsko-kablarskoj klisuri. Njihovi osnovni ciljevi su prikupljanje podataka zarad proširenja granica zaštićenog područja, mudrijeg korišćenja zaštićenog prostora kao i nominovanja za buduću ekološku mrežu „Natura 2000“. Mladi istraživači prošlog leta u Ovčarsko-kablarskoj klisuri pronašli su novu biljnu vrstu do sada nepoznatu nauci, a reč je o endemičnoj biljci ljubičaste boje čiji je cvet u obliku zvona i naseljava prostor od svega jednog kvadratnog kilometra. Istraživači su utvrdili da cela populacija ove novootkrivene biljke broji manje od dve hiljade primeraka zbog čega se istog dana našla na listi kritično ugrožene biljne vrste.

Mladi istraživači tokom zimskog monitoringa ptica na 208 kilometara toka Zapadne Morave od Ovčar Banje do Stalaća izbrojali su 5805 jedinki.

Takođe, urađeno je i ispitivanje zastupljenosti ribljeg fonda u akumulaciji Međuvršje gde je ustanovljeno 26 vrsta riba iz devet familija pri čemu je najzastupljenija deverika, potom slede skobalj, klen i som. Ustanovljeno je da je prisustvo teških metala u ribama i njihovim tkivima ispod dozvoljenih koncentracija.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести

Kултура | Вести | Одабране вести

Концерт хора чачанске Гимназије

28.02.2024
Вести | Одабране вести

Воће цвета кад му време није

28.02.2024