Претрага
[rstr_selector]

U planu zamena azbestnih vodovodnih cevi u Čačku

– U Čačku postoji dvadesetak ulica koje još uvek imaju cevovode od azbestno-cementnih cevi, rekao je Zoran Pantović, direktor čačanskog Vodovoda, i dodao da to, u odnosu na ostale gradove u Srbiji, nije veliki procenat.

Prema njegovim rečima, radovi na zameni azbestnih cevi počeće naredne godine, ali taj posao ne može biti završen u jednoj građevinskoj sezoni.

– Azbestne cevi su u čačanskooj vodovodnoj mreži postavljene u periodu od 1960. do 1979. godine kada se od tog materijala radila vodovodna mreža ne samo u Čačku, nego u najvećem broju gradova u Srbiji. Za zamenu cevovoda od azbestno cementnih cevi novim materijalom, u nekih 20-ak ulica u gradu, potrebna su sredstva u iznosu od oko 70 miliona dinara. Reč je o ulicama koje su gotovo sve asfaltirane, tako da će od pomenutog iznosa 25 odsto biti potrebno za novo asfaltiranje. Ulice u kojima se trenutno nalaze azbestne cevi su: Takovska, Čedomira Vasovića, Ulica 158, Prvomajska, 8. marta, Miloša Obilića, Crnogorska, Solunska, Zlatiborska, Svetogorska, Ratka Vasiljevića, Vladike Nikolaja Velimirovića, Makedonska, Hadži Prodanova, Žike Lukića, Majora Gavrilovića i delovi Balkanske i Dr Dragiše Mišovića. Dužina vodovodne mreže sa priključcima u Čačku je oko 650 km, a sa azbest-cementnim cevima pokriveno je nešto manje od osam kilometara, kaže Pantović.

Azbestne cevi stare više od 50 godina

Prema nejgovim rečima, od 80-tih godina se ne ugrađuju azbest-cementne cevi, već se vodovodna mreža radi od drugih materijala kao što su liveno gvozdene, polivinil hlorid, TPO… S obzirom na to da su te cevi rađene od 60-tih do kraja 70-tih godina prošlog veka i da je prošlo dosta godina, došlo je vreme da se zamene.

– Imam informaciju da su u budžetu grada za sledeću godinu predviđena sredstva za zamenu tih cevi, a po rečima Mirjane Đoković, pomoćnice gradonačelnika, postoje i određeni donatori koji će svojim sredstvima učestvovati u finansiranju tog posla. JKP „Vodovod” će sa svojom stručnom ekipom raditi na zameni i uličnih cevi i priključaka. Ja mislim da će već sledeće godine krenuti radovi u nekoliko ulica, ali će taj proces trajati nekoliko godina, navodi Zoran Pantović.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *