[rstr_selector]
Ilustracija

U Požegi proglašena vanredna situacija, kiša pretvorila puteve u bujične potoke

Nakon padavina koje su u petak zahvatile Požegu proglašena je vanredna situacija na teritoriji cele opštine. Milan Božić, predsednik opštine, kaže da je za nepunih sat vremena palo 70 litara kiše po metru kvadratnom i da su najveće probleme napravili bujični potoci koji su se izlili na lokalne puteve.

– Najviše su pogođeni Gorobilje, Milićevo selo, Pilatovići, Prilipac, Lopaš, Visibaba i druga mesta. Palo je mnogo kiše i svaki lokalni put je postao bujični potok. Došlo je do erozije materijala i sada radimo na tome da raščistimo puteve. Mislim da ćemo za par dana uspeti to da saniramo i najverovatnije ćemo zakazati sednicu Skupštine kako bismo odvojili novčana sredstva za vanrednu situaciju, kaže naš sagovonik i dodaje da su se izlile kanalizacije i septičke jame, ali da nema nikakvih naznaka za pojavu zaraznih bolesti.

Izlivanje potoka pravi najveći problem u Požegi

Prema rečima predsednika opštine Požega, prilikom obilnih padavina najveći problem ne prave reke, već potoci koji u normalnim uslovima i ne postoje.

– Moramo da se pozabavimo uzrokom poplava, odnosno vodotokovima drugog reda ili bujičnim potocima. Moramo da ih saniramo, pročistimo i usmerimo, a na taj način ćemo sačuvati puteve. To treba da urade sve opštine, zaključuje naš sagovornik.

Božić kaže da je prilikom ovog nevremena poplavljeno dosta stambenih objekata, zbog čega su komisije za procenu štete na terenu. Građani mogu da prijave štetu u svojim mesnim zajednicama, kao i na šalteru u Opštini.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *