[rstr_selector]

U Sjenici proglašena vanredna situacija

U opštini Sjenica danas je proglašena vanredna situacija jer su sve mesne zajednice u snežnoj blokadi. Na čišćenju snega  angažovano je oko 20 mašina, ali čišćenje otežava jak vetar, kaže Mikailo Kaličanin, zamenik predsednika opštine Sjenica. On je naveo i da su spasilačke ekipe u toku noći pokušale da dođu do dva muškarca koja se nalaze u jednoj kolibi u Erčegama, ali da akcija nije uspešno sprovedena, pa se nastavlja danas.
– Sve mesne zajednice su ugrožene. Snežne padavine i vetrovi nam prave velike probleme, tako da su sva sela u blokadi. Rasporedili smo 18 mašina na raščišćavanju snega, ali duva jak vetar i otežava čišćenje, jer i kada prođu kamioni za kratko vreme vetar nanosi novu količinu snega. Veoma teško dolazimo do centara sela, ali ćemo i narednih dana čistiti i pokušati da dođemo do svakog domaćinstva i da osposobimo sve puteve. Na predlog Direkcije za čišćenje i izgradnju puteva uveli smo vanrednu situaciju. Snabdevanje strujom je za sada uredno, a problema ima sa vodosnabdevanjem u selu Crvsko gde smo poslali dve mašine za čišćenje jer su svi pravci koji vode do pijaće vode zavejani, rekao je Mikailo Kaličanin.

Drvoseče čekaju pomoć u Erčegama

– Spasilačke ekipe iz Sjenice sa pograničnom policijom su pokušale da dođu do dva muškarca koja se nalaze u mestu Palibrci kod Erčega gde su ostali zavejani u jednoj kolibi, ali nismo mogli da se probijemo sa sankama i vratili smo se zbog velikih snežnih nanosa i smetova koji dostižu visinu i do 5 metara. Nemamo informaciju da je bilo ko došao do njih, a sa njima kontaktiramo telefonom. Jedan od njih je bolestan. Očekujemo da spasioci iz Ivanjice lakše dođu do njih, rekao je Kaličanin.

Redakcija radio Dženarike je, u kontaktu sa jednim od zavejanih drvoseča, saznala da se oni u toj kući nalaze već četiri dana, a da ih je juče zadesilo jako snežno nevreme. Zbog kvara na kamionu nisu mogli da se vrate svojim kućama. Struje imaju, ali vode ne jer je zaledila. Ponestaje im i hrane, jedan od njih je bolestan, ali se nadaju da će uskoro neko stići do njih.
U opštinskom štabu za vanredne situacije opštine Ivanjica kažu da je Gorska služba spasavanja na putu ka njima, da nose hranu i lekove, a da su na terenu i mašine koje čiste sneg.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *