[rstr_selector]
Sjenica

U Sjenici vanredno, još ima zavejanih, Pešter bez vode

Snabdevanje vodom na Pešterskoj visoravni i dalje je kritično, kaže Mikailo Kaličanin, zamenik predsednika opštine Sjenica. Bez vode je 50 domaćinstava, a hladno vreme dovodi do novih kvarova.

– Selo Crvska bez vode je već tri meseca. U selima Dolići, Ugo i Bioc vodu nemaju viši predeli, dok stanovnici nižih delova ovih sela imaju vode. Problem je veliki, pre neki dan smo otklonili tri kvara pa se je situacija malo bolja, ali Crvsko je i dalje bez vode. Bili smo u Ministarstvu poljoprivrede i oni su nam obećali pomoć za rekonstrukciju vodovodnog sistema na Pešteru. Pokušaćemo da zamenom azbestnih cevi rešimo problem vodosnabdevanja ovog kraja. Ljudi gore u ovom trenutku otapaju sneg da bi imali vode, kaže Kaličanin.

Tri sela i dalje zavejana

U opštini Sjenica još je na snazi vanredna situacija. Kaličanin kaže da u tri sela mašine za čišćenje snega i dalje ne mogu da deluju zbog velikih količina leda i nepristupačnog terena.

– U sela Crčevo, Milići i Lijeva reka nismo ušli od prvog snega, odnosno od 7.januara. Ne radi se o tome da mi ne možemo ili da nemamo mašine, nego o tome da niko ne sme da se prihvati tog posle. Ispod snega se stvorila velika količina leda, a strmine su velike što teren čini izuzetno nepristupačnim. Dva puta smo pokušali da mašinama počnemo čišćenje snega, ali je dolazilo do velikog proklizavanja zbog čega ne smemo da nastavimo. Mi smo u redovnom kontaktu sa stanovništvom koje pokazuje veliko razumevanje za ovu situaciju. Uostalom, ni oni ne žele da neko strada u njihovom selu. Motornim sankama im šaljemo potrepštine ili ih prevozimo kod lekara i održavamo svakodnevni telefonski kontakt, kaže Kaličanin.

Pomoć države se zaustavila na 10 tona goriva

Kaličanin kaže da je opština Sjenica od Republike tražila pomoć, ali da, osim 10 tona goriva, ništa nisu dobili.

– Nismo dobili nikakvu finansijsku pomoć. Mi smo tražili pomoć, ali verovatno nemaju. Doduše, nikad nam nisu ni pomogli. U svim vanrednim situacijama probleme smo rešavali iz našeg skromnog i siromašnog opštinskog budžeta, rekao je zamenik predsednika opštine Sjenica.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *