Претрага
[rstr_selector]

U subotu Noć muzeja

Ovogodišnja manifestacija Noć muzeja u celoj Srbiji, biće održana u subotu 16. maja. Najposećenija manifestacija u oblasti kulture, koja se na popularan način bavi muzejima i kulturnom baštinom, ove godine se održava dvanaesti put. Noć muzeja je ujedno deo Evropske Noći muzeja čijoj se inicijativi priključila 2006. godine.

Umetnička Galerija “Nadežda Petrović” u toku Noći muzeja organizuje stručna vođenja na svakih sat vremena kroz multimedijalnu izložbu „Nadežda Petrović 1915-2015“ kojom je počelo obeležavanje 100 godina od smrti naše znamenite slikarke. Postavku sačinjavaju slike iz zbirke Nadežde Petrović koju poseduje Umetnička galerija “Nadežda Petrović”, štampani dokumenti, pisma i reprodukcije Nadeždinih slika iz perioda koji su temeljno obeležili našu skoriju istoriju a kojima je slikarka bila najbliži svedok.

Na terasi Umetničke galerije biće izveden program “Sa Nadeždom kroz vreme – kratki dramski komadi“ na kome će od 19h nastupiti učenici Osnovnih škola iz Kotraže sa komadom „Krštenje Nadežde Petrović u Čačku“, đaci iz Prijevora će izvesti komad „Nadežda sa bratom Rastkom u Veneciji“ a iz čačanske Gimnazije „Nadežda slavi Svetog Stefana u Minhenu“.

U centralnom prostoru Galerije Risim za ovu priliku Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ je izdvojila slike čačanskog slikara koje nisu čest izbor u postavci. Takođe u Galeriji Risim biće održana edukativna nagradna igra za decu pod nazivom „Puzzles“. Mališani predškolskog uzrasta će dobiti zadatak da pomoću kompjuterske puzzl animacije sklope sliku koju izaberu u okviru izloženih radova. Program će biti održan od 17 do 22 časa, a najbrži takmičari će biti nagrađeni.

U sali za projekcije u 22h biće prikazan francuski dokumentarni film „So zemlje“. U suterenskom izložbenom prostoru posetioci će moći da vide izložbu grafika i crteža „Procesi u prirodi“ autora Ane Prodanović.

Dom kulture je pripremio sledeći program: u Srednjem holu od 19h biće organizovano otvaranje i vođenje kroz izložbu „Uprkos svemu“ iz kolekcije Gorana Živanovića, koja sadrži 100 omota LP ploča sa prostora bivše Jugoslavije, a koje su radili poznati dizajneri kao što su Dragan S. Stefanović, Jugoslav Vlahović, Igor Kordej, Mirko Ilić i drugi. Od 20h izložba plakata BLUES MEMORY iz kolekcije Miloša Trifunovića Zeca uz snimak bluz koncerta, a od 21h pa do 1 posle ponoći nastupiće akustični bend DE FACTO koja će izvoditi muziku grupa i solista čiji su albumi predstavljeni na izložbi „Uprkos svemu“.

U Likovnom salonu biće izložene slike Velizara Krstića, dugogodišnjeg profesora Likovne akademije, priznatog i nagrađivanog slikara.

Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“ organizuje projekciju filmova za decu i čitanje bajki na Dečje odeljenje, bibliokutak, od 19 – 21h, a u odeljenju za odrasle promociju dokumentarnih filmova o Disu i arhitekti Mihailu Mitroviću.

U Galeriji Međuopštinskog istorijskog arhiva biće izloženi autografi poznatih ličnosti na dokumentima Arhiva Jugoslavije. Sabrano je 156 autografa ličnih potpisa važnih ličnosti povezanih sa istorijom Jugoslavije predratnog i posleratnog perioda. Prvi potpis i fotografija na ovoj izložbi je Petra I Karađorđevića, poslednjeg kralja Srbije i prvog vladara novoformirane Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, preko evropskih i svetskih vladara do poslednjeg Gerharda Šredera, nemačkog kancelara, možete pratiti i diplomatske veze i značaj koji je jedna država čija se dokumenta čuvaju u Arhivu Jugoslavije imala u datom trenutku i vremenima.

Muzej rudničko – takovskog kraja i ove godine je deo ove popularne manifestacije koju u godini Dvestogodišnjice Takovskog ustanka nosi dodatni naziv – Noć ustanka i organizuje se u noći između 16. i 17. maja godine od 17h do 1 sat po ponoći. Novina je da se ove godine dešavanja povodom gornjemilanovačke Noći muzeja pored Muzeja u Sinđelićevoj u Gornjem Milanovcu šire i na selo Breznu, gde će u porti crkve Sv. Dimitrija biti organizovan zanimljiv program.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести