Претрага
[rstr_selector]
Ulaz u optočni tunel Svračkovo

U toku radovi na tunelima na akumulaciji Svračkovo

U okviru izgradnje brane i akumulacije Svračkovo u Arilju trenutno se izvode radovi na betoniranju tunela temeljnog iskopa, optočnog tunela i tunela za vodosnabdevanje.

Reč je o zahtevnim radovima, kaže Zoran Barać, direktor Javnog preduzeća „Rzav” i podseća da je najveći od tri tunela optočni u koji će se preusmeriti reka da bi za to vreme mogli da se izvode radovi na podizanju brane.

– Radi se o veoma ozbiljnim hidrotehničkim objektima, betoniranje je veoma zahtevno što se tiče same recepture betona i načina ugradnje. Što se tiče tunela temeljnog iskopa, uradili smo oko 520 metara kubnih betona i on bi trebalo da bude završen u narednih nekoliko dana. Uradili smo i oko 15 odsto radova na vodozahvatnom tunelu, dok ćemo u ovoj fazi izbetonirati 175 metara optočnog tunela koji je jedan od najvećih na našim prostorima, kaže Barać.

Dinamika izvođenja radova zavisi od vremenskih uslova

– U avgustu smo zbog visokih temperatura betoniranje izvodili noću, preko dana nismo mogli da radimo. Očekujemo da do kraja ovog meseca i u oktobru radimo punom parom, mislim da će tada biti povoljni vremenski uslovi. Kada budemo imali temperature ispod minus pet stepeni, tada nećemo moći da radimo, kaže direktor JP „Rzav”.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *