[rstr_selector]

U Topoli u toku procena štete od nevremena

Krajem prošle nedelje u Topoli je ukinuta vanredna situacija koja je 14. juna uvedena zbog snažnog nevremena koje je zadesilo ovaj kraj. Prema rečima Dragana Jovanovića, predsednika Skupštine opštine Topola, šteta procenjena do sada veća je od 20 miliona evra i još uvek se popisuje. U Topoli se još uvek sumiraju gubici na usevima, infrastrukturi, objektima i automobilima.

– Trenutno završavamo procenu štete, a za razliku od prethodnih godina sa nama na terenu su i ljudi iz republičke vlade koji kontrolišu svaku parcelu pojedinačno. U Topoli su štete procenjene na više od 20 miliona evra, a najveća je na voću – oko 16 i po miliona evra. Ogromna oštećenja su i na više od 250 objekata, stradali su putna infrastruktura, a tu pre svega mislim na atarske i makadamske puteve, zatim vodovodna mreža, gasne linije, a oštećeno je 46 automobila. Vanrednu situaciju smo uveli nakon nevremena da bismo imali zakonsku mogućnost da angažujemo dodatne mašine kako bi ljudima sanirali puteve do kuća, odnosno da bi građanima kojima su oštećeni objekti odmah dali novac, prvenstveno za kupovinu prozora i crepa, kaže Dragan Jovanović.

„Ko je odgovoran za neadekvatnu protivgradnu zaštitu?“

– Očekujemo sastanak sa predsednicom Vlade koja je u međuvremenu bila u Topoli i sagledala razmere nevremena, sa ciljem da ovakve stvari predupredimo u godinama koje dolaze, da nam se više ne dešavaju ovolike štete, i naravno da vidimo ko je odgovoran za rad protivgradne zaštite. Mi pripadamo rejonu koji pokriva radarski centar „Bukulja“ i očekujemo da se više neće ponavljati greške koje se ponavljaju godinama. Sa predsednicom Vlade su planirani i razgovori oko osiguranja i eventualnih poljoprivrednih kredita za protivgradne mreže, uz učešće Ministarstva poljoprivrede. Tražićemo mogućnost kupovine protivgradnih mreža na 10 godina bez kamate da bismo na taj način pomogli voćarima da se ovakve stvari ne dešavaju u budućnosti, rekao je Jovanović i naglasio da je pomoć voćarima prioritet lokalne samouprave.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *