[rstr_selector]
Image by Henryk Niestrój from Pixabay

U Trbušanima i Miokovcima voda nije za piće

Vodosnabdevanje

Nakon havarije na vodovodnoj mreži koja se dogodila u četvrtak, 16. decembra, prilikom radova na izgradnji deonice auto-puta Preljina – Pakovraće, kada su pokidane vodovodne cevi na mestu starog cevovoda koji se ukršta sa trasom gde se izvode radovi, zaključeno je da bi sanacija pokidanog cevovoda podrazumevala rušenje konstrukcije novog auto-puta na mestu njegovog ukršatanaj sa cevovodom. Odlučeno je da se aktivira novi napojni cevovod koji je završen početkom novembra ove godine, a dok se vrši aktiviranje novog cevovoda, odnosno njegovo punjenje vodom sa vodosistema „Rzav“ potrošači u Trbušanima i Miokovcima vodu ne mogu koristiti za piće, već samo u tehničke svrhe, a voda za piće biće obezbeđena putem cisterni. Kontrolu ispravnosti vode vrši čačanski Zavoda za javno zdravlje i dok ne stignu rezultati o sprovedenim analizama, voda je isključivo tehnička. Inače, havarija zbog koje je u četvrtak bez vode ostalo oko 1300 domaćintava u Trbušanima i Miokovcima je sanirana, još uvek jedan deo donjih Miokovaca nema vodu ali se očekuje da i taj problem bude rešen u toku dana.

Hitna pomoć

U hitnoj pomoći u Čačku lekari su u toku prethodna 24 sata pregledali 17 pacijenata, a na terenu su intervenisali 37 puta. U Gornjem Milanovcu su evidentirane 32 intervencije od kojih 23 u ordinaciji a devet na terenu. Prema rečima dežurnog lekara u službi hitne medicinske pomoći u Gornjem Milanovcu za pomoć su se najviše javljali kardiovaskularni reumatski bolesnici.

Bioprognoza

Danas se očekuje relativno nepovolјna biometeorološka situacija za većinu hroničnih bolesnika. Oprez se savetuje astmatičarima i cerebrovaskularnim bolesnicima. Bolovi u mišićima i neraspoloženje su mogući kao meteoropatske reakcije. Učesnicima u saobraćaju se preporučuje dodatna pažnja.

Stanje na putevima

Prohodnost puteva u nižim predelima je dobra, a zimski uslovi vožnje sa snegom na kolovozu vozače očekuju na putevima u planinskim predelima zapadne, jugozapadne i centralne Srbije. Prilazi zimskim turističkim centrima su prohodni, ali je na njima upotreba zimskih guma i lanaca obavezna.
Posle obilnih snežnih padavina i mraza oštećenja na kolovozu u vidu rupa su izraženija, a odroni kroz stenske useke češći, pa treba biti oprezan tokom vožnje na putevima u planinskim predelima ili nekom ski centru centru gde se kolovozi tokom dana, zbog otapanja snega tokom noći i jutra brzo zalede.
Zbog radova na popravci oštećenja na železničkom mostu pruge Kraljevo – Požega, koji se nalazi u blizini brane u Međuvršju i prelazi iznad magistralnog puta Čačak – Ovčar Banja, saobraćaj se odvija usporeno uz naizmenično propuštanje vozila jednom kolovoznom trakom.
Zbog izgradnje petlje „Pakovraće“ izmenjen je saobraćaj na deonici Pakovraće – Markovica – Kratovska stena. Desna kolovozna traka ka Požegi je zatvorena, a saobraćaj se odvija naizmeničnim propuštanjem vozila.
Produženi su radovi na na deonici magistralnog puta Bumbarevo Brdo – Mrčajevci, gde se vozila od 8 do 17 časova naizmenično propuštaju, a radovi na sanaciji klizišta izvode se između Arilja i Prilika, kod mesta Klisura gde se od 7 do 15 časova vozila naizmenično propuštaju.

Поделите вести