[rstr_selector]

Useljenje u socijalne stanove na Obrežu u maju

U čačanskom naselju Obraž privodi se kraju izgradnja 24 stana namenjenih socijalnom stanovanju višečlanih porodica. Kompletna gradnja biće završena za mesec dana, a prema rečima Milana Draškića, direktora gradske Stambene agencije, prvi stanari biće useljeni tek u maju.

– Mi smo, kao gradska Stambena agencija, u svojstvu investitora, upravo priveli kraju jedan iz serije radnih sastanaka sa predstavnicima izvođača radova na Obrežu. U gostima nam je upravo bio gospodin Dejan Rajičić, vlasnik firme „Proinvest“ koja se nalazi na čelu konzorcijuma čačanskih preduzeća „Proinvest“ i „Alfako inženjering“ kojima su povereni radovi na izgradnji 24 socijalna stana u naselju Obrež. Ovom prilikom smo dobili uveravanja, čak i u pisanoj formi od gospodina Rajičića da će se dinamički plan poštovati i da se radovi privode kraju, onako kako je to i definisano u ugovornim obavezama 18.decembra, dakle tačno za mesec dana za Dan grada Čačka. Kada je u pitanju raspisivanje konkursa i podela samih stambenih jedinica, po najavama visokih predstavnika Republičke agencije za stanovanje iz Beograda, tokom ove sedmice Vlada Republike Srbije će usvojiti odgovarajuću uredbu kojom se stiču pretpostavke da nakon toga, naš osnivač grad Čačak na sednici Skupštine grada donese odgovarajuću skupštinsku odluku. Nakon toga, mi ćemo kao gradska Stambena agencija, pošto gradonačelnik bude obrazovao odgovarajuću komisiju, pristupiti raspisivanju konkursa i nakon toga će se znati svi detalji vezani za to ko može konkurisati i šta je od dokumentacije neophodno – navodi Milan Draškić.

Međutim, on dodaje da i pre donošenja navedenih akata ono što je izvesno, imajući u vidu da je velika kvadratura stanova u pitanju, i to od 72 kvadratna metra korisne stambene površine, jasno je da će se ići na useljenje višečlanih porodičnih zajednica, što podrazumeva minimum četiri člana porodičnog domaćinsta i više. Takođe, biće uspostavljen takozvani gornji i donji limit kada je u pitanju prosečan prihod po članu porodičnog domaćinsta za one koji budu konkurisali za pomenute stambene jedinice.

– Ukoliko neko bude imao velike mesečne prosečne prihode, smatraće se da takva porodica može na tržištu na drugačiji način da reši svoje stambene potrebe i da nije potrebno opredeljivati stanove za socijalno stanovanje za takvo porodično domaćinstvo. Ukoliko, pak prihodi budu ispod tog donjeg limita, čiju visinu mi u ovom trenutku ne znamo, ali svakako će biti uspostavljena, onda će se poći od toga da takva porodična zajednica zbog niskih primanja, jer ovde nije reč o stanovima za socijalne slučajeve, takve procesuira Centar za socijalni rad, već o stanovima za socijalno stanovanje, neće biti u situaciji da izmiruje svoje ugovorne obaveze kada je u pitanju zakup tako da će i takvi biti eliminisani za dobijanje takvih stambenih jedinica. Prema tome, takvom skupštinskom odlukom i kasnije konkursom između ostalog, će biti i definisana visina cene zakupa jer sva 24 stana su definisana za režim zakupa bez prava otkupa. To je ono što je u ovom trenutku aktuelno, a samo useljenje očekujemo u prvoj polovini naredne godine po rečima gradskih čelnika. U ovom trenutku je aktuelan termin prvi maj. Svakako prethodno valja sprovesti postupak raspisivanja konkursa koji će podrazumevati da se ostavi primeren rok našim potencijalnim korisnicima usluga da dostave odgovarajuću dokumentaciju, zatim će komisija pregledati tu dokumentaciju i videti čija je validna, a čija nije, potom od onih čija dokumentacija jeste validna, napraviti odgovarajuću rang listu, zatim će biti sigurno određen vremenski rok za upućivanje žalbi, odnosno prigovora i tek kada komisija bude rešavala po tim prigovorima, odnosno žalbama možemo reći da je rang lista konačna i da na nju više nema prava prigovora osim osporavanja u redovnom sudskom postupku i nakon toga će se steci pretpostavke za useljenje naših sugrađana kojima stambene jedinice budu određene na korišćenje – zaključuje Draškić.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести