Претрага
[rstr_selector]

Uskoro naplata vatrogasnih intervencija za gašenje požara na otvorenom

Zbog prethodnog sušnog perioda i visokih dnevnih temperatura za ovo doba godine, povećana je mogućnosti nastanka požara na otvorenom prostoru, naročito onih koji su izazvani nepažnjom građana.

Zbog toga iz Odeljenja za vanredne situacije u Čačku apeluju na poljoprivredne proizvođače, zadruge i građane da za vreme izvođenja poljoprivrednih radova budu oprezni na poslovima koji mogu izazvati požar i da radove obavljaju uz maksimalnu pažnju.

Zakonom o zaštiti od požara zabranjeno je paljenje vatre u šumi i na udaljenosti 200 metara od šume, kao i spaljivanje ostataka strnih useva i smeća. Iako je ovaj zakon u primeni od 2010. godine odredba o sankcionisanju onih koji pale vatru na otvorenom nije sprovođena jer ministarstvo nije propisalo određene pravilnike. U zakonu postoji član koji obavezuje one koji izazovu takav požar, da iz svog džepa moraju platiti izlazak na teren vatrogasno-spasilačkih ekipa, ali zbog nedostatka pravilnika to nije činjeno. Prema rečima Dragiše Broćića, načelnika Odeljenja za vanredne situacije Moravičkog okruga, očekuje se da će pravilnik sa ovim tarifama uskoro biti usvojen i primenjivan.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести