[rstr_selector]

Utvrđena šteta od poplave u čačanskom kraju

Gradsko veće Čačka je usvojilo izveštaj o pričinjenoj šteti u poljoprivredi nastaloj 7. jula kada je snažno nevreme zadesilo Čačak i okolna sela. Vlajislav Papić, predsednik Komisije za procenu štete u poljoprivredi nastale nakon elementarnih nepogoda, kaže da je Komisija po svakoj prijavi izašla na lice mesta i napravila zapisnik o učinjenoj šteti.

-Imali smo 39 prijava, površina koja je bila obuhvaćena je negde oko 30 hektara. Uglavnom je ravničarski deo gde su nastradale povrtarske kulture koje po jedinici površine daju veću količinu prinosa i koje su skuplje, tako da je šteta bila oko 28 miliona dinara, kaže Vlajislav Papić.

Država odlučuje o pomoći

– Komisija za procenu štete u poljoprivredi je nadležna za poljoprivredne useve, poljoprivredni inventar, stoku, dok su nameštaj i ostali vidovi štete nadležnost drugih komisija. Štete su prijavljivane po ustaljenoj proceduri. Pored Čačka bili su poplavljeni Konjevići, Trbušani, Vapa, Kulinovci, Trnava, Atenica, Baluga, Loznica i Viljuša. Zapisnik je prosleđen nadležnim državnim organima i sada se čeka njihov odgovor. Čačak nije jedina opština kojoj je potrebna pomoć, pa nije izvesno da li će i u kom obliku zahtev biti odobren, zaključuje Papić.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *