Претрага
[rstr_selector]

Užičani zimi dišu „na škrge“

Nepovoljan geografski položaj i velika gustina naseljenosti sa brojnim individualnim ložištima u užem gradskom jezgru, doveli su do značajnog pogoršanja kvaliteta vazduha u Užicu u vreme grejne sezone. Prema rečima doktorke Olivere Janjić, načelnice Centra za higijenu i humanu ekologiju užičkog Zavoda za javno zdravlje, kvalitet vazduha je najlošiji u novembru, decembru i januaru.

– Koncentracije čađi od 16. novembra su u Užicu značajno povišene i iznad su graničnih vrednosti dva do tri puta. Zbog toga se ne preporučuje boravak na otvorenom deci, starijim osobama i hroničnim bolesnicima.To se posebno odnosi na jutarnje i večernje sate. Pri tom, naravno, hronični bolesnici treba da se pridržavaju propisane terapije, a u slučaju pogoršanja zdravstvenog stanja treba da se jave svom lekaru. Takođe, ne preporučuje se ni provetravanje prostorija rano ujutro i uveče. Ono što je dobro, to je da je sinoć i jutros došlo do padavina u Užicu, pa se očekuje poboljšanje kvaliteta vazduha u narednim danima, kaže dr Janjić.

Merenja se redovno vrše

Zavod za javno zdravlje obavlja redovnu kontrolu kvaliteta vazduha u Užicu u pogledu koncentracija čađi, sumpor dioksida i azotovih oksida na dva merna mesta u gradu.

– Takođe, prate se i koncentracije suspendovanih čestica PM 10 i PM 2,5. Zahvaljujući tome, možemo reći da na godišnjem nivou najveći problem imamo sa koncentracijama čađi u periodu grejne sezone, ali i sa koncentracijama suspendovanih čestica, rekla je Olivera Janjić.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *