[rstr_selector]

Večni kratkovečnik Dobrica Erić

Od 3. do 10. aprila, posetioci i korisnici Odeljenja za decu i mlade, kao i izdvojenih odeljenja u Mrčajevcima, Zablaću, Preljini i Prijevoru, imali su priliku da vide izložbene postavke knjiga koje je Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“ posvetila Dobrici Eriću. Nedavna smrt jednog od najomiljenijih srpskih pesnika za decu potresla je sve ljubitelje pisane reči. Duže od pola veka stvaralaštva „Orfeja među šljivama“, kako su ga zvali, ostavilo je neizbrisivi trag na mnoge generacije, u velikoj meri zahvaljujući brojnim i čestim živim nastupima. Neki od njegovih najpoznatijih naslova: „Vašar u Topoli”, „Slavuj i sunce”, „Ogrlica od grlica”, „Od ratara do zlatara”, „Torta sa pet spratova”, „Pesme o svicima”, „Dolina suncokreta”, već dugi niz godina nalaze se među najčitanijim knjigama i u čačanskoj Biblioteci, te ne čudi što su odlučili da mu upravo na ovaj način odaju priznanje i iskažu zahvalnost.

Dobra posećenost i plemenita misija

Izložbu Erićevih poetskih i proznih dela iz knjižnih fondova Biblioteke posetilo je više od šest stotina predškolaca i učenika osnovnih škola. Kroz Odeljenje za decu i mlade prošlo je preko dvesta posetilaca. Između ostalog, mogli su videti pesnikov rukom pisani utisak nakon boravka u Čačku 12. oktobra 2006, u kome kaže i to da se, nakon susreta sa decom, „kući vraća mlađi nego što je došao“.

U Mrčajevcima se okupilo oko sto predškolaca i učenika sedmog razreda, koji su u ogranku održali čas posvećen preminulom piscu. U Preljini je uz stihove poeme „Vašar u Topoli“ uživalo blizu pedeset mališana, koliko i u odeljenju u Prijevoru zahvaljujući odličnoj saradnji ogranka i školske biblioteke OŠ „Božo Tomić”. Učenici nižih razreda razgledali su knjige, panoe, fotografije i umetničke instalacije naslovljene po pesničkim zbirkama „Torta sa pet spratova” i „Ćilim polje”. Naposletku, u odeljenju u Zablaću izložene knjige Dobrice Erića privukle su skoro dvesta predškolaca i osnovaca, kao i đake mlađih razreda OŠ „Branislav Petrović” iz Kačulica i članove bibliotečke sekcije OŠ „22. decembar” iz Donje Trepče. Time su besmrtni motivi sela, cveća, sunca, prirode i zavičaja iz pesnikovog bogatog opusa, dotakli neka nova mlada srca i nastavili svoju plemenitu misiju.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *