Veliki vodostaj Rzava uslovio smanjen dotok vode korisnicima

Veliki vodostaj Rzava uslovio smanjen dotok vode korisnicima

,,Restrikcije se vrše po tačno utvrđenoj proceduri. Apelujemo na građane da smanje potrošnju vode, ali se nadamo da će se reka uskoro smiriti i da ćemo moći da se vratimo na normalan režim rada”, poručuju iz JP ,,Rzav”

0
Image by Henryk Niestrój from Pixabay

Zbog naglog porasta vodostaja Rzava došlo je do problema u fabrici vode u Arilju. Iz tog razloga je na snazi restriktivni sistem rada, kaže Zoran Barać, direktor JP ,,Rzav“ Arilje.
– Protekle noći smo, kao i i pretodne, imali velikih problema sa zahvatom sirove vode iz reke, jer kao što znate vodu uzimamo iz živog toka. Rzav je naglo porastao, prelivni proticaj je sa 10 centimetara u roku od pola sata skočio na 80 centimetara. Reka nosi ogromne količine granja i lišća, tako da nismo mogli da uzimamo veće količine vode. Trenutno radimo sa dve pumpe što je ukupno u distribuciji oko 400 sekundnih litara, a našim korisnicima je pre toga isporučivano 600 litara u sekundi, tako da skoro 200 sekundnih litara fali za isporuku, zbog čega smo morali da uvedemo restrikcije.
Lokalna izvorišta koja imaju naši korisnici, ,,Vodovod“ Čačak i JKP ,,Gornji MIlanovac“ rade maksimalnom proizvodnjom kako bi zajedno doprineli da imamo uredno vodosnabdevanje. Prvi udar je bio u utorak, ali smo juče u toku prepodneva uspeli da vratimo maksimalnu proizvodnju i sinoć do 21 čas smo radili sa tri pumpe, međutim oko 21 čas i 30 minuta je ponovo došlo do naglog porasta vodostaja na vodozahvatu. U toku noći je bilo padavina na Zlatiboru u tom našem slivu, od pre nekoliko dana imamo i zaostalog snega, jer je pala je velika količina mokrog snega, onda je naglo otoplilo, padala je kiša i sve je to dovelo do stanja koje trenutno imamo, a to je da radimo sa dve pumpe. Rzav je takva reka, ali se nadam da ćemo se izboriti i da ćemo se uskoro vratiti u normalu. Prema nekim podacima koje imam sa vodozahvata ,,Ševelj“, nadam se da ćemo vrlo brzo uspeti da uključimo i treću pumpu.

PODELI

POSTAVI ODGOVOR